Az olasz államfő az olasz EU-elnökség végéig marad

2014.12.16. 21:34

Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy a soros olasz európai uniós elnökség végéig betölti mandátumát. Ez megerősíti a korábbi értesüléseket, amelyek szerint a 89 éves államfő január közepén lemond tisztségéről, írja az MTI.

„Olaszország európai uniós elnöksége december 13-án ér véget. Az intézményi folytonosság létfontosságú. Elköteleztem magamat, hogy személyesen képviseljem és biztosítsam ezt a folytonosságot e különleges időszakra kiterjedően, amely során Olaszország tölti be az európai elnökséget” – mondta Giorgio Napolitano karácsony előtti államfői évértékelő beszédében a legmagasabb állami méltóságok előtt.

Jöhet Prodi, az Európai Bizottság volt elnöke

Olaszország uniós elnöksége hivatalosan december 31-ével ér véget, de a gyakorlatban Matteo Renzi olasz miniszterelnök január 13-a fogja átadni a stafétát a következő soros vezetőnek, Lettországnak.

Napolitanót 2006-ban választotta meg köztársasági elnöknek az olasz parlament. Első hét éves mandátuma 2013-ban járt le, amikor más többségi jelölt hiányában a parlamenti pártok ismét őt szavazták meg. Giorgio Napolitano kezdettől hangoztatta, hogy előrehaladott kora miatt nem fogja tudni betölteni az újabb hét éves megbízatást, és a Renzi-kormány reformjainak elindításához, valamint az olasz uniós elnökség végéhez kötötte távozásának időpontját.

Giorgio Napolitano utódja Romano Prodi volt kétszeres olasz kormányfő, az Európai Bizottság egykori elnöke lehetne, aki a Matteo Renzi vezette baloldali Demokrata Párt (PD) jelöltje – annak ellenére, hogy a PD parlamenti tagjai 2013-ban nem szavazták meg Prodi államfővé való választását. Silvio Berlusconi, a jobboldali ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) elnöke hangsúlyozta, hogy a PD csakis a FI-vel egyeztetve jelölhet utódot az elnöki székbe. Berlusconi ugyanakkor kizárta, hogy a FI megszavazza, hogy az olasz államfő az ő egykori politikai vetélytársa, vagyis Romano Prodi legyen.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.