Martin Schulz gyáva bűntettről, könyörtelen fanatizmusról beszélt

2014.12.16. 20:46
Az ENSZ főtitkára, az Egyesült Államok és az Európai Parlament elnöke is élesen elítélte kedden a pakisztáni Pesavarban egy iskola ellen végrehajtott tálib terrortámadást, amelyben a legfrissebb adatok szerint 141 diák és tanár meghalt, több mint 200 pedig megsebesült, írja az MTI.

„Semmilyen ügy nem igazolhat ilyen kegyetlenséget. Semmilyen gyász nem adhat felhatalmazást ilyen szörnyűségre” – jelentette ki Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. Hangsúlyozta: minden gyereknek joga van az oktatáshoz. Az iskolába járásnak nem lenne szabad bátorságpróbának lennie” – jegyezte meg.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke szintén elítélte a tálib terrortámadást és támogatását fejezte ki a pakisztáni kormánynak „a terrorizmus és szélsőségesség elleni harca és a térség békéjéért és stabilitásáért tett erőfeszítései” mellett. „Azzal, hogy diákokra és tanárokra támadtak ebben a gyáva támadásban, a terroristák ismét bizonyítékát adták alávalóságuknak” – fogalmaztak a Fehér Ház közleményében.

Malalának megszakad a szíve

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke „mélységes megvetésének” adott hangot a támadás miatt, amit „gyáva bűntettnek” nevezett. A támadás újabb bizonyítéka a tálibok „embert semmibe vevő” ideológiájának és „könyörtelen fanatizmusuknak” – mondta Schulz Strasbourgban azEurópai Parlamentben.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett pakisztáni diáklány, Malala Juszafzai, akit 2012-ben szintén tálib fegyveresek sebesítettek meg súlyosan, kedden kiadott közleményében úgy fogalmazott: a hidegvérrel elkövetett támadás híre hallatán úgy érezte, „megszakad a szíve” az áldozatokért, akiket „nővéreinek és fivéreinek” nevezett. „Soha nem győznek le minket” – fogadkozott a gyermekek jogaiért, különösen a lányok oktatáshoz való jogáért síkra szálló 17 éves Malala.

„Ártatlan gyermekek meggyilkolása ellentétes az iszlám szellemével” – jelentette ki Asraf Gáni afganisztáni elnök.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.