Innovációval egy teljes életért: a robotika új lehetőségeket ad a fogyatékkal élőknek

2015.06.25. 14:09
Az Európai Parlament tudományos és technológiai kérdésekkel foglalkozó részlege, a STOA konferenciát rendezett a robotika és a fogyatékosság témájával kapcsolatban. Professzorok, politikusok és innovációs szakemberek együtt járták körül a legújabb technológiák hatásait. A rendezvény házigazdája Kósa Ádám néppárti EP-képviselő volt, aki a segítő eszközök diszkriminációmentes elérhetőségének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kósa közleménye szerint a találkozón hangsúlyozta: a segítő technológiáknak az a célja, hogy a kiegészítsék a fogyatékossággal élő személyek hiányzó képességét, ugyanakkor szem előtt kell tartani azokat a szélesebb körű technológiai és tudományos trendeket, amelyek a társadalom minden rétegét, épeket és fogyatékossággal élőket egyaránt érinteni fogják. „Kiemelten fontos, hogy az Európai Parlamentben megkezdődjön a párbeszéd, az együtt-gondolkodás, hogy olyan világot formálhassunk, ami valóban rólunk, emberekről szól, és értünk van” – mutatott rá a néppárti politikus.

Kuthy Antal, az E-Group vállalat alapítója és tulajdonosa az innovációs forradalom és a fogyatékosság fogalmának újradefiniálására, jelentős paradigmaváltásra biztatott előadásában. „A SINOSZ KONTAKT szolgáltatás és kezdeményezés Európában is különlegesen sikeres, hiszen a technológia és módszertan a siketek közösségével elvégzett közös munka eredményeként alakult ki, magyar mérnöki és technológiai lehetőségekre alapozva, nemzetközi lehetőségekkel és jövőképpel maga előtt” – emelte ki Kuthy.

A konferencia résztvevőihez Ausztráliából szólt Dr. Ron McCallum professzor a munkajog nemzetközileg elismert professzora, az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival foglalkozó Bizottságának (CRPD) korábbi elnöke. McCallum, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a segítő technológiák terén, hiszen születése óta vak, saját példáján keresztül mutatta be, hogy a technikai fejlődés miként tette lehetővé, hogy teljes életet éljen. Sürgette, hogy a segítő technológiák a fejlődő világban is elérhetőek legyenek a fogyatékossággal élők számára.

Dr. Marjo Rauhala, a bécsi Technische Universität kutatója előadásában a technológiai fejlesztések etikai vonatkozásaira, az önálló életvitelre és a felhasználók bevonására koncentrált.

Eközben az idén felpörgő amerikai választási kampány érdekessége, hogy feltűnt benne a magyar származású Zoltan Istvan, aki a Transzhumanista Párt alapítójaként nemcsak a fogyatékkal élők, hanem az egész emberiség jövőjét a robotika fejlődésében látja: szerinte nemcsak a betegségeket győzhetjük le, hanem hosszú távon az emberiség befolyásolni tudja saját evolúcióját.

Ai SUMMIT konferencia 2024
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.