Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Edward Snowden az EP emberi jogi díjának jelöltjei között

2015.10.02. 14:46
Az Európai Parlament Szaharov-díjának hat idei jelöltjét ismertették ezen a héten az EP szakbizottságaiban. A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként járó díj nyertesét októberben választják ki.

Szaharov-díj

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.

Tavaly a díjat
Denis Mukwege kongói orvos kapta, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló háború során nemi erőszak áldozataivá vált kongói nők és lányok tízezreinek testének és életének újjáépítésén dolgozik.

A 2015-ös Szaharov-díj jelöltjei

  • Edna Adan Ismail aktivista, korábbi miniszter, az Edna Aden szülészeti, nőgyógyászati klinika alapítója és igazgatója Szomáliföldön, aki a női nemi szervek megcsonkítása ellen küzd. (A Szabadság és Demokrácia Európája képviselőcsoport jelöltje.)
  • Raif Badawi szaúdi blogger, akit 10 év börtönbüntetésre, 1000 korbácsütésre és pénzbüntetésre ítéltek, mert a vallás szerepének megvitatására indított blogjával az ország igazságszolgáltatási rendszere szerint megsértette az iszlám vallást. Ő a szocialista, a konzervatív-reformer és a zöldpárti frakció jelöltje.
Meszerics Tamás, az LMP képviselője szerint bloggerként a világ egyik leginkább elnyomó társadalmi rendszerében Raif Badawi a véleményszabadság igazi szimbólumává vált. „Európa nem maradhat csendben, amikor embereket kínozhatnak pusztán a véleményük kimondásáért Szaúd-Arábiában" - mondta az EP-képviselő.
  • A venezuelai demokratikus ellenzék, amelyet a Demokratikus Egység Kerekasztal képvisel. A koalíciót 2008-ban hozták létre, hogy összefogja a Hugo Chávez venezuelai elnök pártjának ellenzékéhez tartozókat és a politikai bebörtönzötteket. A Demokratikus Egység Kerekasztalt a néppárti frakció jelölte.
  • Borisz Nyemcov orosz fizikus, volt miniszterelnök-helyettes és ellenzéki politikus, akit idén februárban meggyilkoltak Moszkvában. Ő a liberális frakció jelöltje
  • Nadija Szavcsenko ukrán katonai pilóta, országgyűlési képviselő. A pilótanőt 2014. június 18-án elfogták és törvénytelenül elhurcolták Oroszországba, ahol azóta is börtönben van. Ő a konzervatív-reformer frakció jelöltje. 
  • Az Európai Baloldal frakciója három közérdekű bejelentőt javasolt díjazásra: Edward Snowden, aki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnél (NSA) dolgozott és a szervezet által végzett tömeges adatgyűjtésről szivárogtatott ki információt újságíróknak; Antoine Deltour , aki a PriceWaterhouseCoopers könyvvizsgálója volt és a nagyvállalatoknak biztosított adókedvezményeket fedte fel Luxemburgban (LuxLeaks-ügy); Stéphanie Gibaud, az UBS bank francia leányvállalatának volt munkatársa, aki a pénzintézetnél zajló adóelkerülést és pénzmosást leplezte le.

 Hogyan választják ki a díjazottat?

A Szaharov-díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A jelöltek közül a külügyi és a fejlesztési szakbizottságok választják ki a három döntőst, akik közül később az EP elnöke és a frakcióvezetők választják ki a díjazottat.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.