Az EP többet áldozna az éghajlatváltozás kezelésére

2015.10.15. 00:02
Az Európai Parlamentben a decemberi párizsi éghajlatváltozási konferenciára készültek. 40 százalékos kibocsátáscsökkenést vállalnának 2030-ig.

Az Uniónak az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2030-ig 40 százalékkal való csökkentését és az éghajlatváltozás kezeléséhez szükséges nagyobb pénzügyi kötelezettségvállalást kell kérnie az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezménye feleinek huszonegyedik konferenciáján (COP21) decemberben Párizsban, jelentették ki az európai parlamenti képviselők szerdán. A Parlament hangsúlyozta: az Unió kibocsátáskereskedelmi rendszeréből származó jövedelmek egy részét is el lehetne különíteni az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására, a légiközlekedési és hajózási ágazatnak pedig 2016 végéig el kellene kezdenie kibocsátásának csökkentést.

Ez az évszázad küzdelme lesz.

Ha nem sikerül megakadályozni, hogy a század végére két foknál többel emelkedjen a Föld átlaghőmérséklete, akkor sokkal több aszállyal, árvízzel, olvadó gleccserrel és egyre nagyobb termőterület eltűnésével kell számolnunk. Az éghajlatváltozás a migráció növekedéséhez is hozzájárul" - mondta az állásfoglalást jegyző francia szociáldemokrata képviselő, Gilles Pargneaux a szavazást követően.

Mit szeretne az EP?

Az állásfoglalásban a Parlament az alábbi, 2030-ig elérendő célok képviseletére kérik az Európai Bizottság és a tagállamok tárgyalóit:

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 40 százalékos csökkentése;
  • az energiahatékonyság 40 százalékos növelése; és
  • a megújuló energiák részhányadának 30 százalékra emelése (a kiinduló év mindhárom esetben 1990)

A mostani erőfeszítés nem lesz elég

A képviselők szerint a kibocsátáscsökkentéshez való nemzeti hozzájárulások a jelenlegi formájukban 2,7-3,5°C fokos hőmérsékletemelkedést eredményeznek majd. A párizsi tárgyalófeleket a vállalások felülvizsgálatára kérik annak érdekében, hogy azok összhangban legyenek a legfrissebb tudományos értékelésekkel és elegendőnek bizonyuljanak ahhoz, hogy biztonságosan legfeljebb 2°C fokkal emelkedjen a hőmérséklet.

A Parlament arra kéri a tagállamokat, hogy a 2020-ig uniós szinten összesen befizetendő 100 milliárd dolláros vállalás teljesítése érdekében egyezzenek meg egy finanszírozási menetrendben, amely meghatározná az egy-egy tagországra eső méltányos rész elérésének mikéntjét. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem további forrásaként a Parlament a kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) kibocsátási egységeinek egy részét, valamint a légi közlekedés és a hajózás kibocsátásaira kivetett nemzetközi adók felhasználását javasolja.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Bankszámla