Jön az uniós iskolatej

2016.03.11. 13:30 Módosítva: 2016.03.11. 13:32
Egyesítenék a tagállamok különálló, egészséges étkezést népszerűsítő programjait, és uniós támogatás is jutna rájuk.

Egy kedden elfogadott új európai parlamenti tervezet összeolvasztaná a jelenleg még különálló EU-s iskolai tej- és gyümölcsprogramokat, és 20 millió euró további támogatással 250 millióra növelné azok összevont éves költségvetését.

„Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás adja a jó egészség alapját, azonban az EU-szerte visszaesett a gyümölcs, zöldség és tejfogyasztás. Éppen ezért kulcsfontosságú az iskolai gyümölcs-, zöldség- és tejprogramok megerősítése a rájuk fordított összeg megnövelésével és a helyes étkezési szokások oktatására való összpontosítással – mondta a tervezetet a Parlamenten végigvivő, és a tárgyalócsoportot vezető belga szocialista képviselő, Marc Tarabella.

Az iskolatej és gyümölcs program története

Az iskolatej programot 1977-ben hozták létre, az iskolai gyümölcs programot 2009-ben. Mindkettőt az egészséges étkezés népszerűsítésének céljával alapították, de eddig eltérő jogi és pénzügyi keretek között működtek.

Mind a 28 EU-tagállam részt vesz az iskolatej-programban, 25 pedig az iskolai gyümölcs-programban is, kivéve az Egyesült Királyságot, Finnországot és Svédországot. EU-szerte majdnem 10 millió gyermek részesült az iskolai gyümölcsprogramban és nagyjából 19 millióan a tejprogramban 2013/2014-ben.

A gyümölcs-, zöldség- és tejfogyasztás még mindig csökken Európában. Több mint 20 millió európai gyermek túlsúlyos és a fiatalok átlagosan csak 30-50%-át eszik meg a napi ajánlott gyümölcs és zöldségbevitelnek.

Látogassanak a gyerekek mezőgazdasági üzemeket

Azok a tagállamok, melyek vállalkoztak az önkéntes támogatási program megvalósítására, nagyobb hangsúlyt kell, hogy fektessenek a helyes táplálkozási szokások oktatására, a helyi ételek és az organikus mezőgazdaság támogatására, valamint az ételpocsékolás elleni küzdelemre. Továbbá a gyermekeket újra kapcsolatba kelleni hozni a mezőgazdasággal, például mezőgazdasági üzemekben tett látogatásokon keresztül.

Az iskolatej programnak 100 millió-, az iskolagyümölcs- és zöldség programok esetében pedig 150 millió euróra emelkedett az éves költségvetés.

Az alapján osztják majd el az uniós támogatásokat a tagállamok között, hogy mekkora a 6–10 éves korú gyermekek aránya és milyen fejlett a támogatásban részt vevő régió. Minden gyermeknek egy minimális összeget garantáló éves uniós támogatással egészül ki a program.

Legyen egészségesebb a választék 

A képviselők módosították azon termékek listáját, amelyek EU-s támogatásra jogosultak. Prioritást élvezzenek a friss és helyi termékek az olyan feldolgozott készítményekkel szemben, mint a levesek, kompótok, dzsúszok, joghurtok és sajtok. Ez utóbbiak csak a friss gyümölcsök, zöldségek, tej vagy laktózmentes tej után, mint ráadás lennének adhatóak.

A hozzáadott édesítőszerek és mesterséges ízfokozókat kizárják, míg a hozzáadott cukrot, sót és zsírt korlátozott mennyiségben tartalmazó termékek terjesztése csak kivételes esetként kaphat EU-támogatást, szigorú feltételek teljesülése, köztük a nemzeti egészségügyért felelős hatóság jóváhagyása, esetén.

A magyar kormány az iskolatejen is nagyot kaszál

Szanyi Tibor, magyar szocialista EP-képviselő üdvözölte az új fejleményeket. Szerinte „a tagállami tétlenkedést csak az egységes EU-s szintű fellépés képes orvosolni. Sajnálatos, hogy a tagállamok egy része mindezt nem tudja ezt saját erőből megoldani és ez által lemond a gyermekek egészségéről” – mondta.

A parlamenti vitában azt is aláhúzta, hogy a magyar kormány nem csak, hogy nem tudja megoldani az egészséges gyermekétkeztetést, de szégyenletes módon, sehol nem látott, 27%-os áfával terheli az élelmiszereket, köztük a gyermekek étkeztetésére szánt termékeket is.

Nem kell félnünk a közös, EU-szintű áfa-mentes élelmiszerek gondolatától, „pont itt az ideje, hogy azt végre megvalósítsuk a polgárok érdekében!”- vélekedett Szanyi Tibor.

Fidesz: a közös költségvetésbe is bekerült az iskolatej

A Fidesz-KDNP a 2017-es uniós költségvetés szerdai elfogadása kapcsán emlékezett meg az iskolai étkeztetési programról. Deutsch Tamás és Erdős Norbert javaslatára a költségvetés parlamenti állásfoglalásba bekerült az iskolatej és iskolagyümölcs programok kiemelt fontossága is, írják. Az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy a 2017. évi uniós költségvetésben hogyan emelhetők az ezen programok finanszírozására fordítható uniós források.

Az étkeztetési programról szóló új szabályozások 2017. augusztus 1-től léphetnek hatályba, ha az uniós Miniszterek Tanácsa is jóváhagyja őket.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön