Felveszik a harcot az energiaszegénységgel

2016.04.12. 10:30
Egyre nagyobb probléma, hogy a szegények nem tudják fűteni az otthonukat, a téma az Európai Parlamentben is az asztalon van.

Növekvő rezsiköltségek és energiaszegénység: Nemzetközi fórum az EU szociális és energiapolitikájáról címmel rendezett fórumot az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája Győrben. Az április 8-i eseménynek a győri Mobilis Centrum adott otthont. Meghívott európai parlamenti képviselőként jelen volt Meszerics Tamás zöldpárti, és Anna Zaborska néppárti képviselő, valamint Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója is.

A fórumot Lővei Andrea, az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodájának vezetője, és Dionyz Hochel, az EP pozsonyi irodájának PR-referense nyitották meg. Köszöntőjükben hangsúlyozták, hogy a jelentés témája nagyon fontos Magyarországnak és Szlovákiának, a határközi fórum remek alkalmat ad az eszmecserére az európai parlamenti képviselőkkel.

Meszerics Tamás EP-képviselő bemutatta jelentéstervezetét a szegénység elleni küzdelem célkitűzésének eléréséről a növekvő rezsiköltségek fényében. Az energiaszegénységről szóló jelentés előadója megjegyezte, hogy a szegénység egy különleges fajtájáról van szó, ezért is vették napirendre a kérdést az Európai Parlament bizottságában. Véleménye szerint Európa nagyon messze van az Európa 2020 stratégiában kitűzött céloktól. Rámutatott, hogy az energiaszegénység nagyon sok embert érint, egyre több ember energiafüggő, ami növekvő szegénységet eredményez.

Anna Záborská szlovák néppárti EP-képviselő szerint nehéz feladat az egyenlő társadalom létrehozása. A képviselőnő emlékeztetett, hogy az energiaszegénység egész Európát érinti, és megemlítette a tömeges bevándorlásra és az illegális bevándorlás elleni küzdelemre vonatkozó tavalyi adatokat. Kijelentette, hogy a tagállamoknak ételt, egészségügyi ellátást, otthont kell biztosítaniuk számukra, ugyanakkor ugyanezt a más tagállamban élő uniós állampolgároknak is biztosítani kell. Fontos lenne egy európai szociális pillér, mert kapcsolat van a migráció, a szegénység és a szociális jogok között.

Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója rámutatott, hogy április 8-a a Romák Nemzetközi Napja, melynek alkalmából célszerű megemlékezni a szegénységben és energiaszénységben élő romákat sújtó súlyos egyenlőtlenségekről. A szakértő a jelentéstervezetet és magyar lakhatási politikákat is véleményezte. A statisztikák szerint a lakosság 14 százaléka nem tudta megfelelően fűteni az otthonát 2013-ban, míg a szegénységi küszöb alatt élő háztartások 60 százalékát sújtotta ez a probléma. Szekér András összehasonlította az elmúlt években megszüntetett lakhatási támogatások és a magyar rezsicsökkentési program bevezetésének hatásait is. A szegény háztartások havi 30 eurót vesztettek a lakhatási támogatások megszüntetésével, ugyanakkor csak havi 7 eurónyi megtakarításuk született az energiaárak csökkentéséből.

A győri fórumon több mint 120-an vettek részt Magyarországról és Szlovákiából, köztük stakeholderek és szakértők, illetve győri, pozsonyi és nyitrai egyetemisták, és az eseményt az interneten is élőben közvetítették.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.