Az EU-Törökország megállapodás nem tökéletes, de még a leghasználhatóbb eszköz

2016.04.13. 14:02 Módosítva: 2016.04.13. 14:03
Az Európai Parlament aggódik, hogy Törökország nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, és a török–uniós deal nem oldja meg a migrációs válságot. Más ötlet viszont nincs.

A menekültek és migránsok Görögországból Törökországba történő visszaküldéséről született március 18-i, brüsszeli megállapodás volt a témája annak a vitának, amit Donald Tusk és Jean-Claude Juncker elnökökkel szerda reggel folytattak az Európai Parlamentben.

A képviselők nagy többsége aggodalmát fejezte ki az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás miatt. Felszólították a Bizottságot és a Tanácsot, hogy kövessék szoros figyelemmel az emberi jogok és szólásszabadság törökországi helyzetét és vizsgálják meg azokat a vádakat, amelyek szerint a török hatóságok Szíriába toloncolnak vissza szír menedékkérőket. Megkérdőjelezték, hogy a menekültek számára Törökország biztonságos országnak tekinthető-e.  

Van értelme?

Számos EP képviselő kérdőjelezte meg az egész megállapodás értelmét is, szerintük ugyanis a csempészek nemsokára egyszerűen új útvonalakat fognak találni. Mások a menedékkérők görögországi helyzete és az ottani szakemberek hiánya miatt aggódtak. Megint más képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy noha a megállapodás nem tökéletes, viszont még ez a mostani helyzet kezelésére leginkább alkalmas eszköz. 

A képviselők a dublini rendeletek (ezek a jogszabályok állapítják meg, hogy melyik állam felelős a menedékkérelmek elbírálásáért) soron következő átalakítása kapcsán kiemelték, hogy a tagállamoknak tartaniuk kell magukat a menedékkérők azonnali áthelyezésére és a menekültek áttelepítésére vállalt kötelezettségeikhez. Nyomatékosították továbbá, hogy a menedékkérők számára legális és biztonságos európai beutazási lehetőségeket kell biztosítani.

Jó migráns és rossz migráns

Balczó Zoltán, a Jobbik Magyarországért Mozgalom EP-képviselője egy percben hozzászólt a vitához: „Az unió vezetői szerint van jó migráns és rossz migráns. – mondta. – Rossz migráns az, aki egy komphajó fedélzetén beutazási okmányok nélkül érkezik Görögországba, őt visszaküldik. Akit viszont egy kontingens terhére Törökországba küld, az jó migráns. Megkérdezem:

ők be fognak illeszkedni az európai társadalmakba? Ők nem fognak párhuzamos társadalmat építeni, köztük nem lesznek terroristák? Erre semmi garancia nincs.

Juncker elnök világossá tette, hogy Európának bevándorlókra van szüksége, emlékeztetett Balczó. „Az Európai Unió lakosságának többsége viszont nem akarja Európát a bevándorlás kontinensévé tenni” – jelentette ki.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön