Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Fidesz és DK: összehangolt európai lépésekkel lehet kezelni a bevándorlást

2016.04.13. 14:34
Kormánypárti és ellenzéki EP-képviselők is az európai összefogásban látják a megoldást, de más-más területeken.

Központosított menekültügyi rendszerben az unió jobban tudná kezelni a menekültek és migránsok érkezését – olvasható az  Európai Parlament (EP) kedden elfogadott állásfoglalásában, amely emellett az unión kívülről érkezőknek legális és biztonságos beutazási lehetőségeket javasol, írta az MTI.

A nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint az unió menekültügyi rendszere képtelen megbirkózni a migránsok és menedékkérők egyre növekvő számával, ezért a dublini szabályok radikális átalakítását szorgalmazza.  

  A javaslat szerint a menekültügyi kérelmeket egy központi rendszerben kellene begyűjteni és szétosztani. A tagállami kvótákat is magában foglaló rendszer az úgynevezett hotspotokra, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokra épülne, az Európába érkező menekülteket innen osztanák szét.    

Embertelen körülmények a görög-macedón határon

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője hozzászólásában elmondta, hogy a vita perceiben is embertelen körülmények között élnek a menekültek a görög-macedón határon.

Kiemelte: „ha befogadó Európát, szabályozott, ellenőrzött, legalizált bevándorlást akarunk, akkor egységes, átfogó rendszerre, közös európai bevándorláspolitikára van szükség. Nemcsak a Földközi-tenger térségében, hanem Európában mindenütt.”

Úgy vélekedett: mind az Európai Bizottságnak, mind a Parlamentnek az eddigieknél jóval határozottabban kell fellépnie azokkal a kormányokkal szemben, amelyek „szabotálják a közös európai politikát és nem hajlandók tudomásul venni, felelősségvállalás és szolidaritás nélkül nincs Európai Unió”.

A Fidesz-delegáció nem szavazta meg a jelentést

Gál Kinga néppárti európai parlamenti képviselő felszólalásaiban hangsúlyozta: „az európai polgárok biztonságérzetét csakis határozott lépések, így a külső határok megerősített védelme és az érkezők megfelelő ellenőrzése adhatja vissza. Százezrek ellenőrizetlen beáramlásának komoly következményei vannak, és valós veszélyt jelentenek a közös európai értékekre.”  

Kijelentette: újra meg kell teremteni az európai polgárok biztonságérzetét, ami nagyon határozott, kemény lépéseket, összehangolt európai rendészeti, titkosszolgálati és nem utolsósorban politikai lépéseket kell, hogy jelentsen.  

Gál Kinga arról tájékoztatott, hogy a magyar néppárti delegáció nem szavazta meg a kedden elfogadott migrációról szóló jelentést, mert „elfogadhatatlan a kényszerbetelepítés, ne mások döntsék el, kit engedünk be saját országunkba és kivel éljünk együtt.”  

„A szolidaritásnak több formája lehet, nem a kötelező kvóták hordozzák a megoldást" – hangsúlyozta a képviselő.”  

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.