Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Rengeteg pénzt söpörne be a multiktól az EP

2016.04.27. 10:56

Az Európai Parlament (EP) gazdasági és monetáris bizottsága üdvözölte a nagyvállalatok adózásának nyilvános átláthatóságát megteremtő jogszabályokra tett bizottsági javaslatot, írja az MTI.

Az uniós parlament emlékeztet: az Európai Bizottság április elején elfogadott jogszabályjavaslatának célja fellépni az uniós országok bevételében adókiesést okozó társaságiadó-kikerüléssel szemben. Ez az összeg 50-70 milliárd eurót tesz ki évente Európában.

Az uniós országok adóhatóságai közötti információk megosztására vonatkozó, érvényben lévő szabályok kiegészítéseként előírnák, hogy az unió területén működő, globálisan évi 750 millió euró feletti árbevétellel rendelkező multinacionális vállalatok országonként tegyék közzé, mekkora nyereséget termelnek, és mennyi adót fizetnek.

Az országonkénti jelentés arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy abban az országban tegyenek eleget adózási kötelezettségeiknek, amelyben a nyereséget termelik. Emellett a vállalatok kötelesek lennének összesített adatokat közölni az unión kívül fizetett adóikról is. Az információk öt évig lesznek elérhetők.

A nyilatkozat megjegyzi: ugyanezen szabályokat alkalmaznák az Európában működő, de nem európai multinacionális vállalatok esetében is.

A javaslatban foglaltak egyszerű és arányos eszközt jelentenek a nagy multinacionális vállalatok adóügyi elszámoltathatóságának fokozására anélkül, hogy ez hátrányosan befolyásolná versenyképességüket.

A szabályozás nagyjából 6500, az Európai Unióban működő nagyvállalat számára lesz kötelező, ugyanakkor nem érinti a kis- és középvállalkozásokat.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a jelenleg érvényes adószabályok lehetővé teszik, hogy egyes multinacionális vállalatok közel harmadával kevesebb adót fizessenek, mint azok a vállalkozások, amelyek tevékenysége csak egy országra korlátozódik.

A képviselők emellett javasolták, hogy a születendő szabályozás szövegébe rögzítsenek további biztosítékokat annak érdekében, hogy az egységes piaci verseny ne torzuljon a multinacionális vállalatoknak nyújtott kedvező nemzeti adószabályok révén.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.