Vencel
13 °C
23 °C

Offshore-os vizsgálóbizottságot indít az EP

2016.05.11. 13:48 Módosítva: 2016.05.11. 21:35

Az Európai Parlament frakciói döntöttek egy vizsgálóbizottság létrehozásáról, ami a Panamából indult adóelkerülési botrány részleteit kutatja majd, írja az MTI.

A bizottság pontos létszámáról és mandátumáról az elnökök konferenciája dönt majd, de kiszivárogtatások szerint várhatóan 65 fős lesz, egyéves, meghosszabítható megbízással.

A Mossack Fonseca ügyvédi irodából titokban kikerült 2,6 terabájt méretű, 12 millió adatot tartalmazó dokumentumot a héten mindenki számára elérhetővé tették, mely bizonyíték több száz politikus és vállalkozó adóelkerülésére.

Arról, hogy mi ez az egész offshore-ozás, itt írtunk részletesen.

A Panama-iratok néven elhíresült dokumentumokból először április elején  tettek közzé  információkat. Akkor kiderült, hogy számos híresség, politikus és milliárdos használta az offshore-üzletág  piacvezető szereplőjének számító  Mossack Fonseca szolgáltatásait. Közvetve érintett volt például Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök is, Kínában pedig  cenzorok hada dolgozott azon , hogy az ország lakói ne szembesüljenek vezetői offshore-kapcsolataival.

Magyarországon eddig egy áldozatot szedett a botrány: Boldvai Lászlónak, az MSZP politikusának feleségéről derült ki, hogy volt offshore-cége. Boldvai emiatt felfüggesztette párttagságát. De a leggazdagabb magyarok közül is többen szerepeltek az offshore-listán.

A dokumentumokat egy névtelen szivárogtató adta át először a német Süddeutsche Zeitungnak, amely az ICIJ-vel együtt dolgozta fel az elképesztő adatmennyiséget. A szivárogtató szerint a Panama-iratok választ adnak arra a kérdésre, hogy mi az egyik oka annak, hogy rohamosan nőnek a világban tapasztalható vagyoni egyenlőtlenségeknek.

Az ügyben elhíresült Panama egyébként azóta ráébredt, hogy valójában annyira mégsem akar adóparadicsom lenni.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.