Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Indulnak a tárgyalások az Európai Menekültügyi Ügynökségről

2016.12.21. 07:28
Az új ügynökséggel a tagállamok hatékonyabban osztanák meg a menekültügyi terheket és csökkentenék a menedékkérelmek elismerési aránya közti különbségeket.

December 20-án a tagállamok uniós nagykövetei (Coreper) megállapodtak a tárgyalási mandátumukról az Európai Menekültügyi Ügynökség kialakításához. Az felhatalmazással a tagállami miniszterekből álló Tanács megkezdheti az egyezkedést a másik uniós döntéshozó testülettel, az Európai Parlamenttel.

A tervezett jogszabállyal az eddigi Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalt (EASO) fejlesztenék valódi uniós ügynökséggé. A cél, hogy

  • csökkentsék a tagállamok közti menedékkérelem-elismerési különbségeket, azaz azt, hogy amíg valaki menekültnek számítana egyik tagállamban, egy másikban már nem és fordítva;
  • visszafogják a másodlagos mozgást (a mostani szabályok szerint abban a tagállamban kell maradnia a menekülteknek, ahol beléptek az EU területére, de gyakran továbbmennek Észak- vagy Nyugat-Európába);
  • és méltányosabban osszák meg a menekültügyi ellátás terheit (magyarul a szervezet például az EASO-hoz hasonlóan szakértőkkel segítené a leterhelt tagállamokat).

„Az irreguláris [azaz a nem hivatalos, zöldhatáron átmenő] migráció kezelése és a menekültügyi rendeszerek javítása miatt több fronton kell cselekedni. Ennek része az EASO átalakítása egy valódi EU menekülütügyi ügynökséggé” – indokolta a döntést Robert Kaliňák, a Tanács soros elnökségét betöltő Szlovákia külügyminisztere.

„Ma a Tanács fontos lépést tesz ebbe az irányba azzal, hogy megállapodtunk az ügynökség alapvető építőelemeiről. A célunk, hogy biztosítsuk: képes támogatni a tagállamokat a közös európai menekültrendszer végrehajtásában és technikai-operatví segítség nyújtásában” – mondta a szlovák belügyminiszter.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.