János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indul a párizsi klímacélok megvalósítása

2018.02.06. 19:29

Az üvegház hatású gázok ipari csökkentését és ezen keresztül a párizsi klímacélok megvalósítását célzó jogszabályt fogadtak el kedden Strasbourgban, írja az Európai Parlament közleménye. Ennek megfelelően csökkentik az elérhető szén-dioxid kvótát, hogy serkentsék a kisebb kibocsátást célzó befektetéseket.

A Tanács és az EP között született megállapodás felgyorsítaná az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszeren (ETS) keretében adható-vehető kibocsátási mennyiség csökkentését. A 2005-ben létrehozott ETS az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagokra vonatkozik és a teljes üvegházgáz kibocsátás 40 százalékát fedi le. A jelenlegi ETS 2020-ig van érvényben.

A reform két legfontosabb eleme:

  • Az EU fokozatosan lejjebb szállítja a szén-dioxid kibocsátási küszöböt, valamint a kvóták árának csökkenésének megállítására még gyorsabb ütemben mérsékelné az elérhető egységek számát a piacon (Ezt eleinte évente 1.74%-kal, 2021-től 2.2%-kal, 2024-es felülvizsgálattal)
  • A kvóták túltermelésének csökkentéséhez növeli az úgynevezett piaci stabilitási tartalék kapacitását. Ez a tartalék gondoskodik majd arról, hogy egyensúly legyen az eladásra szánt kvóták és a kereslet között - tartalékot képez a felesleges kvótákból és csak akkor vezeti vissza ezeket a piacra, ha megnő a kereslet.

A reform továbbá két új pénzügyi alapot hoz létre, amelyek célja, hogy támogassák az innovációt és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású projekteket:

  • az Innovációs Alap a megújuló energiákkal, és a szén-dioxid csökkentésével és tárolásával kapcsolatos projektekhez nyújt pénzügyi támogatást,
  • a Modernizációs Alap pedig a hátrányosabb helyzetű tagállamokban segíti az energiarendszerek korszerűsítését.

A szöveget 535 szavazattal 104 ellenében 39 tartózkodás mellett fogadták el. A megállapodást a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt a jogszabály megjelenik az EU Hivatalos lapjában.

Az ETS az általa lefedett szektorok kibocsátását maximálja, a cégek pedig szükség esetén ezen keretértéken belül adhatnak és vehetnek kibocsátási egységeket. Az ETS negyedik fázisára vonatkozó bizottsági javaslat 2015. júliusból származik. Ennek célja, hogy sikerüljön 2030-ra legalább 40%-os kibocsátás-csökkenést elérni, az ipar és energiaszektor modernizációja felgyorsuljon és a kibocsátók ne települjenek át lazább szabályozással rendelkező uniós kívüli országokba.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.