Paszkál
10 °C
15 °C

Elfogadta az EP az intelligens közlekedési rendszerekről szóló jelentést

2018.03.13. 21:00

Elfogadták Ujhelyi István szocialista képviselő jelentését az intelligens közlekedési rendszerekről kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén – írja az MTI.

A nagy többséggel megszavazott jelentés nyomán 2019-től minden új járműben kötelezően benne kell lennie azoknak az alapszolgáltatásoknak, amelyek a közlekedési eszközök közötti kommunikáció révén megkönnyítik, illetve biztonságosabbá és fenntarthatóvá teszik a közlekedést. Ujhelyi István szerint a jelentés történelmi pont a közlekedés automatizálásában, annak fejlődése ugyanis rendkívül felgyorsult, az európai szabályozás pedig eddig nem rendezte az érdekfeszültségeket és kötelezettségeket.

Ujhelyi elmondta, jelenleg évi 26 ezren veszítik életüket Európa útjain, az új szabályoknak köszönhetően azonban jelentősen csökkenhet a közúti balesetek száma, mert az intelligens rendszerekkel szinte teljesen kiküszöbölhetők az emberi hibák. A stratégiával emellett mérsékelhetők a közlekedési dugók, a környezetterhelés, illetve közelebb lehet kerülni az önvezető közlekedés megvalósulásához is.

Németországban hamarosan tesztelni tudjuk majd az egymással kommunikáló autók és más kapcsolódó közlekedési eszközök működését, addig Közép-Kelet-Európa egyes régióiban nem, hogy intelligens autó, de aszfaltozott út sincsen.

– jegyezte meg ugyanakkor a szocialista politikus, aki szerint az európai közösségnek jelentős figyelmet kell fordítania az egyenlőtlen infrastrukturális fejlődésre az EU-ban.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.