Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EP: Fel kell lépni a sajtószabadságot fenyegető veszélyek ellen

2018.05.04. 00:14

A tagállamoknak biztonságos jogi környezetet kell létrehozniuk az újságíróknak, az Európai Bizottságnak pedig az uniós költségvetésen belül biztosítani kell a tömegtájékoztatás sokszínűségét és szabadságát megfigyelő központ támogatását, jelentették be állásfoglalásukban az Európai Parlament képviselői.

Az uniós parlament brüsszeli kétnapos plenáris ülésének zárónapján elfogadott állásfoglalásában a képviselők arra kérték a tagállamokat, hogy erősítsék meg a közszolgáltatóknak és az oknyomozó újságírásnak nyújtott pénzügyi támogatásukat anélkül, hogy a szerkesztőségek munkájába beavatkoznának, valamint azt javasolták, hogy rendszeresen ellenőrizzék a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket.

A tagállamoknak az újságíró szervezetekkel együttműködve létre kell hozniuk egy független és pártatlan szabályozói szervet, amely nemzeti szinten foglalkozik az újságírókkal szembeni erőszak és fenyegetések figyelésével, dokumentálásával és bejelentésével.

A fenyegetett újságíróknak az öncenzúra elkerülése érdekében megfelelő jogi védelemre kell tudniuk támaszkodni, húzták alá.

Az állásfoglalás szerint a média függetlenségét és szabad munkáját veszélyeztető jelenségek egyre aggasztóbb méretet öltenek, ezért olyan jogszabályokat kell kidolgozni, amelyek az emberi méltóságot egyértelműen sértő tartalmak felfedezésére, jelzésére és a közösségi médiából történő eltávolítására irányulnak.

A szöveg arra is emlékeztet, hogy az álhír fogalmát sohasem szabad felhasználni a nyilvánosság médiába vetett bizalmának aláásására, sem pedig a kritikus vélemények hitelrontására, vagy bűncselekménnyé nyilvánítására. Az objektív tájékoztatás elősegítése érdekében az EP képviselői a közösségi médiát üzemeltető vállalatokat és az online platformokat olyan eszközök kifejlesztésére szólították fel, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak az álhírek jelzését és megjelölését a gyors helyesbítés megkönnyítéséhez.

Az uniós parlament végezetül felszólította az uniós bizottságot, hogy olyan irányelvet terjesszen elő, amely megvédi a független médiumokat az elhallgattatásuk vagy megfélemlítésük céljából indított perektől, írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.