Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tajani: Az EU-nak kell központi szerepet játszania Líbiában

2018.09.08. 13:49

Az Európai Uniónak központi szerepet kell vállalnia Líbia jövőjének alakításában, különben az irányítás más országok, például Oroszország, Egyiptom vagy az Egyesült Arab Emírségek kezébe kerülhet, jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke.

Tajani az uniós parlament jövő héten kezdődő strasbourgi plenáris ülése előtt kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, most kell dönteni Líbia jövőjéről. Véleménye szerint ha egy stabil líbiai kormány nem lesz képes az országot biztonságosan irányítani, akkor nehéz lesz az onnan érkező migrációs hullám kezelése, valamint a jelentős fegyver- és kábítószer-csempészet továbbra is a terroristákat segíti majd, veszélyeztetve az afrikai és az európai polgárok biztonságát.

„Az ország egy lőporos hordó, amely bármikor felrobbanhat. Európának ezért nagyobb erőfeszítéssel és egységes fellépéssel kell beavatkoznia a válságba" – fogalmazott. Mint mondta, az EP Líbiával foglalkozó keddi vitájának közös uniós megközelítéshez kell vezetnie. Hatékonyabb koordinációra van szükség a tagállamok és az európai intézmények között. Továbbá hozzájárulásra azoktól a tagállamoktól, amelyek a közös álláspont létrejöttét hátráltatva csak saját politikájukat részesítik előnyben kárt okozva ezáltal valamennyi európainak, mondta. (MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.