Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Hozzáférhetőbbé kell tenni technikai eszközöket a fogyatékossággal élőknek

2018.11.09. 09:49

Az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió Tanácsa megállapodásra jutott az európai akadálymentesítési irányelv szövegéről, amely szerint az infrastrukturális fejlesztések mellett technikai eszközöket és szolgáltatásokat is elérhetővé kell tenni a 80 millió, fogyatékossággal élőnek is az Európai Unióban.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a dokumentum számos akadályt bont le a kommunikáció, a mozgás és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében. A megállapodás szerint olyan hozzáférhetőbbé kell tenni olyan kulcsfontosságú termékeket és szolgáltatásokat, mint például az okostelefonok és appjaik, a jegyértékesítő automaták és a banki szolgáltatások.

Az európai akadálymentesítési jogszabály célja, hogy egyes,főként digitális termékek esetében megszüntesse a belső piaci akadályokat. Számítógépek, operációs rendszerek, okostelefonok és e-könyvek, a digitális televíziózáshoz kapcsolódó eszközök és az e-kereskedelem, a közlekedéshez kapcsolódó és banki szolgáltatások, tévé közvetítések és telefonszolgáltatások válnak a jövőben fokozatosan akadálymentessé.

Az új irányelv amellett, hogy javítani fogja a fogyatékkal élők mindennapi életét, ösztönözni akarja a vállalkozásokat, hogy innovatívabb termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak mindenkinek.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a EP frakcióközi Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának társelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében komoly eredménynek tekintette, hogy a 112-es egységes segélyhívószám is az irányelv hatálya alá került és a városi közlekedésben használt jegykiadó automaták is akadálymentesen használhatóak lesznek egész Európában.

Tájékoztatása szerint az Európai Parlament a szolgáltatásokhoz kapcsolódó, épített környezet akadálymentesítése terén még szigorúbb szabályokat szeretett volna alkotni. Mint elmondta, az irányelv főként a digitális termékekre összpontosít, nyitva hagyva az utat az innováció előtt is. A digitális technológia gyors elterjedése miatt a legtöbb ember ugyanis okostelefonján intézi banki ügyeit vagy váltja meg vonatjegyét, az innováció pedig még több olyan megoldást hozhat a jövőben, amelyet a fogyatékossággal élő emberek is hasonló könnyedséggel használhatnak majd, mint a társadalom más tagjai, tette hozzá a képviselő.

A megállapodást az EU-tagállamok uniós nagyköveteinek (Coreper), valamint az EP Belső Piaci Bizottságának kell megerősítenie, majd az EP végleges szavazásra bocsátja egyik soron következő plenáris ülésen, végül jóváhagyásra benyújtja az EU tagországait tömörítő miniszterek tanácsának.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.