Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Román miniszterelnök: Európa mindig újjászületik a történelem kevésbé szerencsés epizódja után

2019.01.16. 14:23

Az Európai Unió (EU) az európai építkezés folyamatának nehéz pillanataival áll szemben, ezért fontos megmutatni az európai polgároknak, hogy az uniós intézmények értük dolgoznak, jelentette ki Viorica Dancila, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia miniszterelnöke Strasbourgban kedden.

Dancila az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének a román uniós elnökség programjáról folytatott vitáján kiemelte, Európát számos válság alakította, az ilyen helyzetek azonban mindig egy új kezdet lehetőségét hordozzák. „Európa mindig arról volt ismert, hogy képes leküzdeni az akadályokat, és újjászületik a történelem egy-egy kevésbé szerencsés epizódja után" – fogalmazott.

A román miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a megkülönböztetett bánásmód bármilyen formájának megszüntetésére van szükség a közös európai értékek megerősítése érdekében.

Kiemelte, Romániát kritikával illetik más tagállamokban természetesnek vett intézkedések miatt. Bukarestet arra kötelezik, hogy feleljen meg bizonyos feltételeknek, amelyeket más EU-tagállamok nem érvényesítenek. Hozzátette, a románok úgy érzik, hogy egyenlőtlen bánásmódban részesülnek, amikor azt látják, hogy hazájuk a schengeni térségen kívül marad, írja az MTI.

„Egy demokratikusabb uniót akarunk, hogy előmozdítsuk az egyenlő bánásmódot, amelyre valamennyi tagállam és az összes európai ember áhítozik. Ez lényeges az emberek bizalmának megerősítéséhez az európai projektben" – mondta.

Dancila kijelentette, a májusban esedékes európai parlamenti választás esély mindazoknak, akik hisznek az alapelveken alapuló Európában. „Hiszek egy egységesebb, jobb és erősebb Európában, amely politikai, gazdasági és társadalmi dimenziójában is egységes, ugyanis ez a legjobb megoldás az európai projekt jövője szempontjából" – tette hozzá a román miniszterelnök.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.