Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Szlovák kormányfő: Le kell számolni az EU kelet-nyugati megosztottságával

2019.03.12. 19:44

Európa virágzó és biztonságos jövője érdekében az Európai Unió tagállamainak egységére kell törekedniük, le kell számolni a kelet-nyugati megosztottsággal, jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről szóló vitája során.

Szerinte Európa jövője, az európai biztonság nem épülhet csak nyugaton, ahhoz Közép-Európára is szükség van. Egység nélkül Európának más globális szereplők döntéseit kell elszenvednie, nem lehet hiteles és sikeres, húzta alá Pellegrini.

Úgy fogalmazott, hogy Európának közös érdekei vannak, amelyhez mindkét oldalnak megértésre kell törekednie. Egyebek mellett ilyen a munkavállalók külföldi kiküldetésének kérdése vagy a termékek, különösen az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetése.

Pellegrini kiemelte, hogy a regionális együttműködések fontosak Európa jövője szempontjából. A visegrádi országok összefogásuk keretében új kezdeményezésekkel állnak elő az unió erősítése érdekében. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a keleti és a nyugati uniós tagállamok között – ha ugyan kis mértékben is, de – növekednek a regionális, a szociális, társadalmi és gazdasági különbségek, ami nem járul hozzá ahhoz, hogy az egység érzése erősödjön, hogy az európaiak az unióban mindenhol egyenlőnek érezzék magukat. Sokan úgy érzik, hogy hátramaradnak más európaiakhoz képest, mondta.

„A közös megoldások megtalálása, az egység az értékek közös elfogadását jelenti, és nem csorbíthatja a nemzeti identitást. A helyi és regionális kultúrát meg kell őrizni" – fogalmazott.

A migrációt érintően Pellegrini kijelentette, hogy az Európán kívülről érkező tömeges bevándorlás komoly feszültséget okoz a tagállamok között. Az unió országainak közösen kell olyan szabályokat kidolgozniuk, amelyek minden félnek elfogadhatóak. A migrációnak kezelhetőnek kell lennie, és az európai érdekeket kell szolgálnia, húzta alá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólalásában kijelentette, azt szeretné, hogy a visegrádi országok segítsék, hogy „végre lezáruljon az unió keleti és nyugati országai közötti hasztalan vita". Azt mondta: „Ne gondoljuk, hogy csak az Európai Bizottság vagy az uniós parlament és néhány nyugat-európai kormány felelős a konfliktusokért".

Juncker arra szólította fel a visegrádi együttműködés soros elnöki tisztségét egy éven keresztül betöltő Szlovákiát, tegyen meg mindent, hogy a két régió ne kerüljön gyakori összeütközésbe, a meglévő feszültségek pedig elsimuljanak, írta az MTI.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Vennék
  • Hírek