Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két európai parlamenti képviselői helyet veszítünk

2007.10.02. 13:52
Az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága megszavazta a képviselői helyek csökkentéséről szóló Severin-Lamassoure jelentést. Ennek értelmében a jelenlegi 785-ről a követező EP választáson, 2009-től 750 főre csökken a képviselők száma.

Bár a legtöbb tagállam veszít a számára fenntartott képviselői helyekből, a csökkenő arányosság elvét követve vannak, amelyek jól járnak. Németország három helyet veszít, így a jövőben be kell érnie 96-tal. Magyarországnak is kettővel kevesebb szék jut az EP-ben: 2009-től 24 helyett 22 lépviselőnk lesz a testületben.

A mostani rendszerben alulreprezentált Spanyolország, továbbá Málta, Ausztria, Szlovénia és Svédország növeli képviselői helyei számát - amennyiben az EP plenáris ülése is jóváhagyja a módosításokat. A szavazás október 11-én esedékes, ezt követően az EU lisszaboni csúcstalálkozóján erősítik meg. Mindez már az uniós reformszerződés jegyében történik.

A jelentés ugyanakkor nem tér ki arra, miként változzon a 750 hely elosztása, ha a jövőben újabb ország csatlakozik. "Nem lehet gyors csatlakozásra számítani, ezért nem érdemes most ezzel foglalkozni" - nyilatkozta a jelentéstevő román képviselő. Magyarországot nem éri váratlanul a mandátumvesztés. Már a Nizzai Szerződés is 22 helyet rögzített, és a lélekszámban összehasonlítható tagállamoknak is pontosan 22 hely jut majd az új elosztásban.