Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Két európai parlamenti képviselői helyet veszítünk

2007.10.02. 13:52
Az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága megszavazta a képviselői helyek csökkentéséről szóló Severin-Lamassoure jelentést. Ennek értelmében a jelenlegi 785-ről a követező EP választáson, 2009-től 750 főre csökken a képviselők száma.

Bár a legtöbb tagállam veszít a számára fenntartott képviselői helyekből, a csökkenő arányosság elvét követve vannak, amelyek jól járnak. Németország három helyet veszít, így a jövőben be kell érnie 96-tal. Magyarországnak is kettővel kevesebb szék jut az EP-ben: 2009-től 24 helyett 22 lépviselőnk lesz a testületben.

A mostani rendszerben alulreprezentált Spanyolország, továbbá Málta, Ausztria, Szlovénia és Svédország növeli képviselői helyei számát - amennyiben az EP plenáris ülése is jóváhagyja a módosításokat. A szavazás október 11-én esedékes, ezt követően az EU lisszaboni csúcstalálkozóján erősítik meg. Mindez már az uniós reformszerződés jegyében történik.

A jelentés ugyanakkor nem tér ki arra, miként változzon a 750 hely elosztása, ha a jövőben újabb ország csatlakozik. "Nem lehet gyors csatlakozásra számítani, ezért nem érdemes most ezzel foglalkozni" - nyilatkozta a jelentéstevő román képviselő. Magyarországot nem éri váratlanul a mandátumvesztés. Már a Nizzai Szerződés is 22 helyet rögzített, és a lélekszámban összehasonlítható tagállamoknak is pontosan 22 hely jut majd az új elosztásban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!