Ilona
17 °C
32 °C

Erdőtűz-katlanná válhat a mediterráneum

2008.04.20. 13:30
Az éghajlati változásnak várhatólag leggyorsabb következményeként megsokszorozódnak, hevesebbek és kiterjedtebbek lesznek a mediterrán erdőtüzek, erre jutott egy a témával foglalkozó athéni konferencia. A megoldás: sok pénzért lehetővé kell tenni, hogy ezekaz erdők alkalmazkodjanak a melegebb éghajlathoz.

A klímával foglalkozó tudósok szerint a jövő sokkal riasztóbb lesz a jelennél, a Természetvédelmi Világalap (WWF) például arra figyelmeztet, hogy az éghajlat felmelegedése normális és rendszeres jelenséggé válhat a Görögországban pusztító tavalyi erdőtüzek megismétlődése. A görög fővárosban mintegy harminc szakértő részvételével a héten rendeztek tanácskozást az aggasztó jelenségről.

Nora Berahmouni, a WWF regionális irodájának illetékese a várható "tűzjárást" a következőképpen fogalmazta meg: "az éghajlati változásnak várhatólag leghamarabb lecsapó következménye a mediterrán erdőkre nézve a tüzek számának megsokszorozódása lesz, azok ráadásul hevesebbek és kiterjedtebbek lesznek." Ezt azzal magyarázzák, hogy a hőmérséklet emelkedése, a szárazság és a viharok időszakának elnyúlása gyúlékonyabbá teszi a Földközi-tenger partvidékein lévő erdőségeket.

Így Berahmouni szerint nincs idő a késedelemre, fel kell ismerni a veszély nagyságát ahhoz, hogy meg lehessen akadályozni egy önmagát erősítő káros folyamat kialakulását a térségben. Ugyanis az erdők megritkulnak a felmelegedés (illetve az általa kiváltott erdőtüzek) következtében, ez pedig csak tovább fokozhatja a felmelegedést.

Az erdők védelme ma azt jelenti, hogy lehetővé kell tenni alkalmazkodásukat a melegebb éghajlathoz - jelentette ki Arisztote Papageorgiosz görög erdőmérnök, aki szerint Görögországnak a jelenleginél sokkal több pénzt kellene erre a célra fordítani. Emlékeztetőül: az igen száraz tél után bekövetkezett szárazság nyomán tavaly augusztusban kitört görögországi erdőtüzek csaknem 150 ezer hektárnyi erdőséget pusztítottak el, a természeti katasztrófa 67 ember életét követelte.