Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erdőtűz-katlanná válhat a mediterráneum

2008.04.20. 13:30
Az éghajlati változásnak várhatólag leggyorsabb következményeként megsokszorozódnak, hevesebbek és kiterjedtebbek lesznek a mediterrán erdőtüzek, erre jutott egy a témával foglalkozó athéni konferencia. A megoldás: sok pénzért lehetővé kell tenni, hogy ezekaz erdők alkalmazkodjanak a melegebb éghajlathoz.

A klímával foglalkozó tudósok szerint a jövő sokkal riasztóbb lesz a jelennél, a Természetvédelmi Világalap (WWF) például arra figyelmeztet, hogy az éghajlat felmelegedése normális és rendszeres jelenséggé válhat a Görögországban pusztító tavalyi erdőtüzek megismétlődése. A görög fővárosban mintegy harminc szakértő részvételével a héten rendeztek tanácskozást az aggasztó jelenségről.

Nora Berahmouni, a WWF regionális irodájának illetékese a várható "tűzjárást" a következőképpen fogalmazta meg: "az éghajlati változásnak várhatólag leghamarabb lecsapó következménye a mediterrán erdőkre nézve a tüzek számának megsokszorozódása lesz, azok ráadásul hevesebbek és kiterjedtebbek lesznek." Ezt azzal magyarázzák, hogy a hőmérséklet emelkedése, a szárazság és a viharok időszakának elnyúlása gyúlékonyabbá teszi a Földközi-tenger partvidékein lévő erdőségeket.

Így Berahmouni szerint nincs idő a késedelemre, fel kell ismerni a veszély nagyságát ahhoz, hogy meg lehessen akadályozni egy önmagát erősítő káros folyamat kialakulását a térségben. Ugyanis az erdők megritkulnak a felmelegedés (illetve az általa kiváltott erdőtüzek) következtében, ez pedig csak tovább fokozhatja a felmelegedést.

Az erdők védelme ma azt jelenti, hogy lehetővé kell tenni alkalmazkodásukat a melegebb éghajlathoz - jelentette ki Arisztote Papageorgiosz görög erdőmérnök, aki szerint Görögországnak a jelenleginél sokkal több pénzt kellene erre a célra fordítani. Emlékeztetőül: az igen száraz tél után bekövetkezett szárazság nyomán tavaly augusztusban kitört görögországi erdőtüzek csaknem 150 ezer hektárnyi erdőséget pusztítottak el, a természeti katasztrófa 67 ember életét követelte.