Dezső
15 °C
28 °C

Nyilvánosan kivégeztek 15 embert Észak-Koreában

2008.03.05. 15:15
Két héttel ezelőtt halálos ítéletet hajtottak végre 13 nőn és két férfin Onszongban. A bűnük az volt, élelemhez akartak jutni a szomszédos Kínában.

Kivégeztek az észak-koreai hatóságok 13 nőt és két férfit, azzal vádolva őket, hogy átszöktek Kínába élelmet keresni, közölte szerdán egy dél-koreai emberi jogi szervezet.

A szöuli központú, Jó Barátok nevű szövetség szerint a nyilvános kivégzéseket még február 20-án hajtották végre az északkeleti Dzsuvongu körzet Onszong városában. A dél-koreai országegyesítési miniszter nem erősítette meg a hírt.

A szövetség név nélkül idézett egy helyi tisztségviselőt, aki szerint a kivégzések célja az volt, hogy elriasszák az embereket az egyre gyakoribb illegális határátlépésektől. "Egyeseknek szokásukká vált, hogy eltűnnek, és átszöknek a határon, hogy meglátogassák rokonaikat. A kivégzésükkel üzenni akartunk."

A krónikus élelmiszerhiány és az elnyomás elől menekülő észak-koreaiak ezrei próbálnak átjutni a szomszédos Kínába, de onnan általában visszaküldik őket. Peking megtagadja tőlük a menekültstátust, úgy ítélve meg, hogy "gazdasági előnyök" reményében érkeznek Kínába. A visszaküldöttekre gyakran munkatábori internálás, kínzás vagy azonnali kivégzés vár a nemzetközi emberjogi szervezetek szerint.