Valér
-2 °C
0 °C

Blokád alatt Észtország moszkvai nagykövetsége

2007.05.02. 13:35
Észtország párbeszédre való készségének elutasítását vetette Oroszország szemére a moszkvai észt nagykövetnő szerdai sajtóértekezletén, amelyet egy órával késleltetett két tucat Kreml-barát ifjúsági aktivista behatolása a helyszínéül szolgáló szerkesztőségi épületbe, és amelyen magára Marina Kaljurandra is megpróbálták rátámadni.

"Orosz részről megint elutasították Észtország készségét a nyílt és átlátható párbeszédre" – kommentálta Marina Kaljurand a Tallinnban járt orosz dumaképviselők magatartását, de kifejezte reményét, hogy "a józan ész felülkerekedik, és megkezdhetjük a dialógust".

A nagykövetnő úgy vélte, hogy az orosz hatóságok támogatását élvezi azoknak az ifjúsági szervezeteknek az akciója, amelyeknek aktivistái immár csaknem egy hete valóságos blokád alatt tartják az általa vezetett diplomáciai képviseletet.

A konzulátus addig nem újítja fel a vízumkiadást, amíg a rendbontás meg nem szűnik a képviselet körül, mondta.

Kaljurand sajtóértekezletét egy órával késleltette, hogy a Nasi (Mieink) és a Kremlhez közel álló más ifjúsági szervezetek két tucat aktivistája, A fasizmus nem tör át! és más hasonló jelszavakat harsogva behatolt az Argumenti i Fakti (AiF) című hetilap szerkesztőségébe, amely a helyszínéül szolgált.

A nagykövetnő elismerte: a nagykövetség biztonsági emberei önvédelmi gázspray bevetésére kényszerültek, hogy megóvják őt a támadástól. A rendőrség nem sietett a segítségére, mondta Kaljurand.

A bennlévő néhány rendőr késlekedett a közbelépéssel, és csaknem háromnegyed órát kellett várni, amíg végre rohamrendőrök érkeztek busszal az épülethez, amelynél kétszáz Kreml-barát fiatal gyűlt össze, jelentette az Eho Moszkvi rádió.

Vaszilij Jakemenko, a Nasi vezetője, aki eközben az AiF sajtófelelősét győzködte, hogy kérdést tehessen fel a nagykövetnőnek, és újságíróknak nyilatkozott, végül elhagyta az épületet, távozásra szólítva fel híveit is.

Ennek ellenére a fiatalok Kaljurand autóját az épület elhagyása után, már az utcán feltartóztatták, mintegy tíz percen körbevéve azt és pitypangokat szórva rá. Végül aztán Kaljurand visszajutott a nagykövetségre a körülötte demonstrálók között.

Jakemenko azt mondta az Interfaxnak, hogy a rendőrök 14 fiatalt állítottak elő szabálysértés miatt.

Előzőleg a fiatalok a svéd nagykövet autóját zavarták meg az észt nagykövetségre való bejutásban, majd az onnan való kijutásban, összetévesztve az észt nagykövetnő gépkocsijával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!