Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Terrorszervezetek listáján a Batasuna

2003.05.08. 15:10
Megvan az első eredménye annak, hogy José María Aznar spanyol kormányfő feltétel nélkül támogatta Goerge Bush amerikai elnököt az Irak elleni háborúban: elérte, hogy az USA felvegye a külföldi terrorszervezetek listájára a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet Spanyolországban már betiltott politikai pártját, az Egységet (Batasuna).
Aznar azon javaslatával kapcsolatban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa állítsa össze a terrorszervezetek és terroristák nemzetközi listáját, az El País úgy vélekedett, hogy ezt a kívánságot lehetetlen teljesíteni.

Szabadságjogok korlátozása

Az Egyesült Államok az Európai Unió tagországai egyet érthetnek a terrorizmus fogalmának meghatározásában, hiszen a demokráciáik azonos értékrendszeren alapulnak. Ugyanakkor a terrorizmusra nincs az egész világon érvényes egységes meghatározás. Ha lenne - vélekedett a lap - az a történelem és a politika leegyszerűsítését jelentené, hozzájárulhatna a szabadságjogok korlátozásához, továbbá az irakihoz hasonló megelőző háborúkhoz.

Nem minden terrorizmus egyforma

A lap szerint Aznar azzal is leegyszerűsíti a kérdést, hogy nem tér ki a terrorizmus okainak elemzésére. "A terrorizmus-ellenes harcban valóban elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés. De nem minden terrorizmus egyforma, és nem minden terrorizmus ellen lehet ugyanazokkal az eszközökkel harcolni. Azt sem szabad hinnünk, hogy az ETA elleni harc most már nemzetközi színtéren fog megoldódni" - így az El País.

Az ETA arca

Az ABC címu konzervatív lap szerint egy ilyen lista létrehozása "bonyolult, de elengedhetetlenül szükséges feladat", olyannyira, hogy az EU-nak is össze kellene állítania egy ilyen jegyzéket. A szintén konzervatív La Razón szerint Washington mostani lépésével "siker koronázta a spanyol demokrácia azért folytatott harcát, hogy megismertesse a világgal az ETA és környezete igazi arcát és álarcait, amelyek elképzelhetetlenek egy demokratikus országban".

Jelképes eredmény

A szociáldemokrata El Mundo is fontos politikai sikernek nevezte az amerikai lépést, bár hozzátette, hogy annak gyakorlati értéke inkább jelképes, hiszen az Egyesült Államok területe nem tartozik az ETA és környezete embereinek hagyományos búvóhelyei közé.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft