Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Az átlagnál lelkesebb a magyar

2004.05.07. 16:27
A magyarok általában lelkesebbek és bizakodóbbak az uniós tagságot illetően, ugyanakkor általában romlottak az EU régi és új polgárainak optimizmusát jelző mutatók - derül ki az Európai Bizottság megbízásából a Gallup által készített felmérésből.
A csatlakozó új tíz tagország polgárai meglehetősen pesszimisták azt illetően, mit hoz a 2004-es év - derül ki az Európai Bizottság megbízásából a Magyar Gallup Intézet által koordinált és feldolgozott felmérésből, aminek eredményeit pénteken ismertették Brüsszelben.

#alt#
Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos rövidtávú várakozások
"Mit vár Ön az elkövetkező 12 hónaptól: a gazdasági helyzet Magyarországon a következő 12 hónap alatt jobb lesz, rosszabb lesz, vagy ugyanolyan marad?" (Gallup)

A csatlakozó országokban az emberek 53 százaléka szerint a gazdasági mutatók romlanak, és 15 százaléka szerint várhatók kedvező hatások. Ami saját személyes helyzetüket illeti a pesszimisták száma valamivel magasabb, mint az optimistáké. Magyarországon a borúlátók valamivel kevesebben vannak. A tizenöt régi EU-tag lakossága egyértelműen rosszat vár a csatlakozástól (43 és 18 százalék).

Magyarországon továbbra is többen tartják jó dolognak az uniós tagságot mint a csatlakozó országok nagy részében, a magyarok 45 százaléka gondolkodik így, 58 százalékuk szerint pedig előnyös az ország számára a csatlakozás.

Csekély választási hajlandóság

Tovább romlott a bizalom ugyanakkor az egyes országok politikai intézményeiben, de például Magyarországon a többi csatlakozóhoz képest átlagon felüli a bizalom az országgyűlésben, illetve a kormányban. A politikai pártokban a csatlakozó országok átlagában a lakosság 7 százaléka bízik csupán, 82 százalék inkább nem bízik. Országa parlamentjében 76%, kormányában 74% inkább nem bízik.

Az uniós tagságba vetett bizalom tekintetében Magyarország ugyancsak átlagon felül teljesít: míg hazánkban 45 százalék tartja jó dolognak az EU-t, a csatlakozók átlaga 43 százalék. A magyaroknál több bizalommal a litvánok (52 százalék), a szlovákok (46 százalék) és a máltaiak (50 százalék) vannak.

Ahhoz képest, hogy jelenleg elképzelhetetlennek tűnik a tagállamok között az egyetértés abban, milyen módon jöjjön létre az EU külügyminiszteri tisztsége, az Unió polgárainak kétharmada szeretné, ha végre létrejönne a poszt, még többen támogatják a közös gyorsreagálású hadtest felállítását. Ebben a tekintetben is a magyarok az átlagosnál valamivel lelkesebbek.

Bár a csatlakozó országok polgárainak több mint hatvan százaléka fontosnak tartja az európai parlamenti választásokat, a szavazási hajlandóság csak 44 százalékos.

A felmérés részletei
Az Európai Bizottság megbízásából, az Eurobarométer kutatások módszertanának megfelelően, a Standard Eurobarométer kutatási eredményeivel összevethetően, 2004. február 20. és március 17. között személyes megkérdezéssel felmérés készült a tíz csatlakozó és a három tagjelölt országban: Cipruson, a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Máltán, Szlovákiában és Szlovéniában, valamint Bulgáriában, Romániában és Törökországban. A Magyar Gallup Intézet koordinálta az adatfelvételt, és végezte el az adatok elemzését.