Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az MSZP és az MDF visszahívta szavazatszámláló delegáltjait

2004.05.20. 20:17
Csütörtök este az MDF, illetve az MSZP is visszavonta külképviseleti bizottságaiba küldött delegáltjait. Az MDF lépését a magas költségekkel indokolta, az MSZP az ellenzék populizmusát okolta. A Fidesz szerint álságos most visszalépni egy közösen már eldöntött ügyben, az SZDSZ nem is delegált tagokat. Az OVB törvényi rendelkezés hiányában a sötétben tapogatózik, ezért nem fogadta el a visszahívási javaslatokat.
Az MDF, majd az MSZP is visszavonta külképviseleti szavazatszámláló bizottságaiba küldött delegáltjait az Országos Választási Bizottságnál (OVB) csütörtökön.

A szavazólapon a szociáldemokraták vezetnek
Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén kisorsolta, hogy a június 13-i EP-választáson induló 8 pártlista milyen sorrendben kövesse egymást az országosan egységes szavazólapon.

Eszerint a szavazólapon az első a Szociáldemokrata Párt, a második a Magyar Demokrata Fórum, a harmadik a Magyar Nemzeti Szövetség, a negyedik a Szabad Demokraták Szövetsége, az ötödik a Magyar Szocialista Párt, a hatodik a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a hetedik a Magyar Igazság és Élet Pártja, a nyolcadik pedig a Munkáspárt. (forrás: MTI)

A OVB ugyanakkor - jogszabályi rendelkezés hiányában - nem tudja elfogadni a két párt visszahívási javaslatát. Az OVB úgy döntött, nincs törvényben rögzített jogosítványa a visszavonás elfogadására, és a listákat már megküldték az Országgyűlésnek. Közölték azt is, a jogorvoslat három napos ideje is lejárt.

Az MDF lépésével nyomatékot szeretne adni a választási eljárási törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatának, az MSZP az ellenzéki pártok "populizmusára" hivatkozott. A Fidesz nem hívja vissza jelöltjeit, mivel a közösen megszavazott törvény után, ez "álságos lépés" lenne. Az SZDSZ már korábban jelezte, nem küldd delegáltakat, helyettük az OVB tisztviselői utaznak.

Tavaly már elfogadták

A 2003 decemberében elfogadott Európai Parlament tagjainak választásáról elfogadott törvény szerint a külföldön tartózkodó állampolgárok az adott országba kiutaztatott választási bizottsági delegáció jelenlétében adják le szavazataikat. A pártoknak lehetőségük van saját szavazatszámláló delegáltakat küldeni, akiknek utazási költségeit és napi díját az államkassza állja.

Az OVB hétfőn sorsolta ki az EP-választáson induló nyolc párt delegáltjai közül a külképviseleti szavazatszámláló bizottság tagjait. A négytagú (3 fő + 1 póttag) testületekbe a parlamenti pártok közül a Fidesz és az MSZP 72-72 tagot, az MDF 65 tagot delegált, közülük választották ki sorsolással a testület rendes tagjait, valamint póttagjait. Az SZDSZ nem küldött tagokat, mert drágállotta a szavazást.

Miután felmerült, hogy a külföldi választók szavaztatása háromszázmillió forinttal terheli meg az országgyűlés költségvetését, a kormány, majd az SZDSZ, végül az MDF is módosító indítvány nyújtott be.

Az MDF levélben szavaztatna

Az MDF levélben történő szavazást javasol a külföldön tartózkodó választópolgárok számára, és nem ért egyet a kormány javaslatával, amely a szavazógéppel történő szavazást írja elő - közölte Herényi Károly frakcióvezető csütörtökön.

A párt álláspontja azért is meglepő, mivel az MDF a választási törvény kidolgozásakor a külképviseleteken, pártdelegáltak kiutaztatásával történő szavazást támogatta, és épp Herényi Károly volt az, aki az ügyben képviselte az MDF álláspontját az Országgyűlésben, többek között arról szólva, a magyar embertől idegen a postai úton történő szavazás.

Az MSZP az ellenzék populizmusa miatt döntött

"Látva mindazt a populista magatartást, amit az ellenzék napok óta folytat az EP választás külképviseleteken való lefolytatása ügyében, az MSZP visszavonja az általa javasolt, párttól független személyek jelölését" - áll a szocialisták közleményében. A szocialisták szerint a kialakult helyzet annak köszönhető, hogy "a Fidesz görcsösen ragaszkodott a személyes külképviseleti szavazáshoz."

Kompromisszumos javaslat körvonalazódik az európai parlamenti választásokkal összefüggő külképviseleti szavazások ügyében - nyilatkozta az MTI-nek valamivel korábban csütörtökön Zuschlag János (MSZP). Zuschlag szavai szerint a levélben történő szavazás "körvonalazódik" mint megoldás.

Fidesz: álságos megoldás egymást okolni

A Fidesz szerint felelőtlenség kampánytémává tenni az alkotmányos berendezkedést érintő választójogi ügyeket - reagált a visszahívásokra csütörtökön este Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője.

Halász elismerte, hogy a külképviseleti választás valóban drága. "De hogy mennyire az, az majd a választások után derül ki" - tette hozzá. Mint mondta, június 13. után már lesznek erről tapasztalatok, és ezek ismeretében érdemes lesz újragondolni a rendszert. A politikus hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzet minden pártnak köszönhető, mert a kormány előterjesztését mindannyian megszavazták. "Álságos megoldás egymást okolni, miután mindannyian adtuk a szavazatunkat" - közölte a szóvivő.

Az SZDSZ ragaszkodik az elektronikus módszerhez

A szabad demokraták, akik nem küldtek delegáltakat az OVB-hez, csütörtökön módosító javaslatot nyújtottak be a választási eljárásról szóló, a parlament által most tárgyalt törvényhez, hogy az országgyűlési választások és a népszavazások mellett a következő európai parlamenti választáson is lehessen a külképviseleteken elektronikusan szavazni.

A liberális párt szerint egyébként a külképviseleti szavazás alkotmányos aggályokat is felvet, mivel ha egy képviseleten ketten szavaznak, és mindketten ugyanarra a pártra, akkor a szavazatszámlálók tudni fogják, hogy az adott választópolgár kire adta a voksát, ezzel pedig sérülhet a szavazás titkossága - közölt Gusztos Péter csütörtökön.