Gerzson
-3 °C
3 °C

Egy évet késhet Románia és Bulgária csatlakozása

2004.05.24. 11:33
Szigorúbb felügyelet mellett kell a csatlakozási feltételeknek megfelelnie Bulgáriának és Romániának, a csatlakozás emiatt egy évet is késhet. Az új monitoringrendszer már a törökökre és a horvátokra is érvényes lesz.
Az Európai Bizottság az eddiginél szigorúbb monitoringrendszert dolgoz ki a következő körben EU-taggá váló Románia és Bulgária ellenőrzésére, s ez késleltetheti a jelöltek csatlakozását.

A hírt a román miniszterelnök brüsszeli látogatásakor közölték Nastaséval, aki országa csatlakozását Bulgáriával együtt 2007-re remélte. Ez az első eset egyébként, hogy az EU szoros felügyeletet helyez kilátásba valamely leendő tagországgal.

Halaszthatnak egy évet

A BBC brüsszeli forrásokra hivatkozva adta hírül, hogy az EU egyelőre "feltételes csatlakozási dátumnak" tekinti a 2007-et, s fenntartja magának a jogot, hogy egy év halasztást érvényesítsen, amennyiben a csatlakozási tárgyalások során vállalt kötelezettségeknek nem tesznek eleget a jelölt országok.

Az új monitoringrendszer precedensértékű lehet a horvátokkal és a törökökkel, várhatóan jövőre kezdődő csatlakozási tárgyalásokra nézve is.

Folytatni a reformokat

Romániával és Bulgáriával az év végén zárulnának le a tárgyalások, ezt követné a két éves előcsatlakozási periódus. A megszigorított feltételrendszer a hivatalos brüsszeli magyarázatok szerint a két országban végbemenő reformfolyamat elmélyítését kívánja biztosítani.

Román hivatalos szervek a Brüsszelből érkezett kellemetlen hírt úgy kommunikálják, hogy az EU nagyobb szigora az ország érdekét szolgálja. Ugyanakkor Iliescu elnök a csatlakozási folyamat elhúzódásától tart, ami - a román sajtóban megjelent álláspontja szerint - "a bölcsesség és megértés hiányáról" tanúskodna az EU részéről.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft