Klaus garanciákat akar a Lisszaboni Szerződés aláírásáért

2009.10.13. 20:40
A cseh államfő nem garantálja a kormánynak, hogy aláírja a Lisszaboni Szerződést, amíg nincs a kezében garancia. Václav Klaus azt akarja, hogy a cseh kormány kezdjen tárgyalni az EU-val az európai emberi jogi charta alóli felmentésről.

Václav Klaus egyelőre nem hajlandó garantálni a kormánynak, hogy feltétele teljesítése és az alkotmánybíróság pozitív döntése esetén aláírja a Lisszaboni Szerződést, mert ő is csak ígéretet kapott a kabinettől arra, hogy tárgyalásokat kezdeményez uniós partnereivel feltételeinek a teljesítéséről.

"Garanciát adni egy ígéret fejében nem jó üzlet" - jelentette ki a Rádio Cesko közszolgálati rádiónak Ladislav Jakl, az államfő titkára és legfőbb tanácsadója kedden.

Klaus azt követeli az Európai Uniótól, hogy Csehországot a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányának aláírásáért cserébe mentsék fel az európai emberi jogi charta hatálya alól. Az államfő szerint csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.

A cseh kormány hétfőn megvitatta Klaus követelését, és úgy döntött: kész tárgyalásokat kezdeményezni uniós partnereivel erről, ha Klaus biztosítja, hogy ez a feltétele az utolsó.

Jakl a rádióban elmondta, hogy Klaus feltételének teljesítéséhez többféle út vezet, de az elképzeléseket nem részletezte. "Egyelőre egyik sem tekinthető komoly és reális jogi biztosítéknak. Az elnök úr nem elégszik meg valamiféle zavaros nyilatkozattal" - szögezte le az elnöki tanácsadó.

Szerinte a cseh állampolgár, akinek a "feje feletti tetőről van szó", a bíróságokon semmire sem menne egy ilyen nyilatkozattal. "Az állampolgároknak világos, jogilag kikényszeríthető garanciákat kell adni, hogy vagyonjogi helyzetüket a Lisszaboni Szerződés elfogadása nem fogja megingatni" - mondta Jakl.