Dávid Ibolyát aggasztja a Jobbik

2009.06.07. 23:26 Módosítva: 2009.06.07. 23:39
Az MDF a 2004-es eredményéhez hasonlóan ismét az 5 százalékos küszöb határán, de sikerrel bejuttatta listavezetőjét az Európai Parlamentbe. Bokros Lajos győzelme meglepetést okozott a párton belül is, a belső ellenzék kizárása várhatóan gyorsan megtörténik, és Dávid Ibolya folytathatja az MDF élén.

„Boldog vagyok és egyben aggódom is” – mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke, miután az EP-választás eredményeinek ismeretében a sajtó elé lépett.

Az MDF harmadszor bizonyította, hogy az elemzők és a közvélemény-kutatók alábecsülik, az előrejelzések már-már manipulatívnak tűnnek, miondta a pártelnök. Dávid Ibolya a Jobbik és az európai szélsőjobb térnyerése miatt aggódik, ami szerinte az MSZP és a Fidesz hiszterikus és demagóg politikjájának az eredménye.

Úgy véli, hogy az MSZP és a Fidesz mellett két erő jelent meg, egyik az MDF, a másik a Jobbik, utóbbi politikája érzelmi, indulati erőszakpolitika.

Az MDF a vasárnapi EP-választáson a szavazatok 5,3 százalékát szerezte meg, amivel listavezetője, Bokros Lajos bejutott az Európai Parlamentbe. 2004-ben hasonló eredményt tudtak felmutatni, akkor 5,33 százalékot szereztek, ez a szavazatok számában azt jelenti, hogy akkor csaknem tizenegyezerrel több ember szavazott az MDF listájára.

Meglepődött az ellenzék

Bokros Lajos a választás estéjén azt mondta, hogy Európa megerősítése közös érdek, ez megfelelő eszköz arra, hogy Magyarország is megerősödjön. A gazdasági válságban Magyarországnak helyt kell állnia az EU-ban, az EU-nak pedig a világban, nevezte meg céljait Bokros. Az eredmény a párt belső ellenzékének is meglepetés, hiszen a közvélemény-kutatásókkal egyetemben arra számítottak, hogy meg se közelítik az öt százalékot.

Ha nem sikerült volna képviselőt juttaniuk az EP-be, akkor Hock Zoltán, Pettkó András és Katona Kálmán mellé többen felsorakoztak volna, hogy Dávid Ibolya fejét követeljék. A pártelnök Herényi Károllyal együtt ezdeményezte az ő kizárásukat k két héttel ezelőtt. A választmány végül függőben hagyta a kérdést.

Dávid átverte az új koncepciót

Dávid Ibolya tavasszal komoly irányváltással emelte be Bokros Lajost a kampányba a Political Capital javaslatára. Az MDF korábbi EP-képviselője, Olajos Péter eredetileg a listavezetői pozícióra készült, és bár hívta őt a Fidesz is, lojális maradt az MDF-hez. Olajos végül két szék között a pad alá esett, a választás estéjét már a Fidesszel töltötte.

Bokros a Horn-kormány pénzügyminisztereként egyáltalán nem illett a keresztény-konzervatív vonalat képviselő MDF-es politikai stratégiába, Dávid Ibolya Herényivel az oldalán, ha nagy vérveszteségek árán is, de mégis sikerrel verte át az új koncepciót.

A párt fontosabb szereplői közül nyíltan végül csak hárman fordultak Dávid ellen, de a huzakodás odáig fajult, hogy a három politikust Herényi megelőző csapásként az MDF-ből kizártnak nyilvánította.

Megszilárdulhat az új vezetés

A játszmát egyelőre nem tudták lezárni, mert a választmány nem támogatta a Hock–Katona–Pettkó-trió kizárását, egyértelmű volt, hogy a csatározás a választási eredménytől függően dől majd el.

A pártban arra is fel voltak készülve, hogy a vereség és a Bokros-akció csődje akár elnökváltáshoz is vezethet. Ebben az esetben a tavaly ősszel a megfigyelési botrány után kizárt Almássy Kornél és a többi kizárt vezető visszajövetelével zárulhatott volna a harc.

Bokros azonban mégis bejutott az Európai Parlamentbe, így várható, hogy a kizárásokat gyorsan lebonyolítják, és a párt jelenlegi vezetőinek hatalma megszilárdul.