Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Dávid Ibolyát aggasztja a Jobbik

2009.06.07. 23:26 Módosítva: 2009-06-07 23:39:35
Az MDF a 2004-es eredményéhez hasonlóan ismét az 5 százalékos küszöb határán, de sikerrel bejuttatta listavezetőjét az Európai Parlamentbe. Bokros Lajos győzelme meglepetést okozott a párton belül is, a belső ellenzék kizárása várhatóan gyorsan megtörténik, és Dávid Ibolya folytathatja az MDF élén.

„Boldog vagyok és egyben aggódom is” – mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke, miután az EP-választás eredményeinek ismeretében a sajtó elé lépett.

Az MDF harmadszor bizonyította, hogy az elemzők és a közvélemény-kutatók alábecsülik, az előrejelzések már-már manipulatívnak tűnnek, miondta a pártelnök. Dávid Ibolya a Jobbik és az európai szélsőjobb térnyerése miatt aggódik, ami szerinte az MSZP és a Fidesz hiszterikus és demagóg politikjájának az eredménye.

Úgy véli, hogy az MSZP és a Fidesz mellett két erő jelent meg, egyik az MDF, a másik a Jobbik, utóbbi politikája érzelmi, indulati erőszakpolitika.

Az MDF a vasárnapi EP-választáson a szavazatok 5,3 százalékát szerezte meg, amivel listavezetője, Bokros Lajos bejutott az Európai Parlamentbe. 2004-ben hasonló eredményt tudtak felmutatni, akkor 5,33 százalékot szereztek, ez a szavazatok számában azt jelenti, hogy akkor csaknem tizenegyezerrel több ember szavazott az MDF listájára.

Meglepődött az ellenzék

Bokros Lajos a választás estéjén azt mondta, hogy Európa megerősítése közös érdek, ez megfelelő eszköz arra, hogy Magyarország is megerősödjön. A gazdasági válságban Magyarországnak helyt kell állnia az EU-ban, az EU-nak pedig a világban, nevezte meg céljait Bokros. Az eredmény a párt belső ellenzékének is meglepetés, hiszen a közvélemény-kutatásókkal egyetemben arra számítottak, hogy meg se közelítik az öt százalékot.

Ha nem sikerült volna képviselőt juttaniuk az EP-be, akkor Hock Zoltán, Pettkó András és Katona Kálmán mellé többen felsorakoztak volna, hogy Dávid Ibolya fejét követeljék. A pártelnök Herényi Károllyal együtt ezdeményezte az ő kizárásukat k két héttel ezelőtt. A választmány végül függőben hagyta a kérdést.

Dávid átverte az új koncepciót

Dávid Ibolya tavasszal komoly irányváltással emelte be Bokros Lajost a kampányba a Political Capital javaslatára. Az MDF korábbi EP-képviselője, Olajos Péter eredetileg a listavezetői pozícióra készült, és bár hívta őt a Fidesz is, lojális maradt az MDF-hez. Olajos végül két szék között a pad alá esett, a választás estéjét már a Fidesszel töltötte.

Bokros a Horn-kormány pénzügyminisztereként egyáltalán nem illett a keresztény-konzervatív vonalat képviselő MDF-es politikai stratégiába, Dávid Ibolya Herényivel az oldalán, ha nagy vérveszteségek árán is, de mégis sikerrel verte át az új koncepciót.

A párt fontosabb szereplői közül nyíltan végül csak hárman fordultak Dávid ellen, de a huzakodás odáig fajult, hogy a három politikust Herényi megelőző csapásként az MDF-ből kizártnak nyilvánította.

Megszilárdulhat az új vezetés

A játszmát egyelőre nem tudták lezárni, mert a választmány nem támogatta a Hock–Katona–Pettkó-trió kizárását, egyértelmű volt, hogy a csatározás a választási eredménytől függően dől majd el.

A pártban arra is fel voltak készülve, hogy a vereség és a Bokros-akció csődje akár elnökváltáshoz is vezethet. Ebben az esetben a tavaly ősszel a megfigyelési botrány után kizárt Almássy Kornél és a többi kizárt vezető visszajövetelével zárulhatott volna a harc.

Bokros azonban mégis bejutott az Európai Parlamentbe, így várható, hogy a kizárásokat gyorsan lebonyolítják, és a párt jelenlegi vezetőinek hatalma megszilárdul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?