EP-választás 2009

2009.06.07. 22:25
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Egyszerre vagyok nagyon boldog és egyszerre aggódom” – mondta Dávid Ibolya. Szerinte a közvéleménykutatók rendszeresen alábecsülik a támogatottságukat, néha az az érzése, „hogy ez már-már manipuláció”. Az MDF elnöke aggódik a Jobbik és az európai térnyerése miatt. Ezért az MSZP és a Fidesz „hiszterikus politikája” a felelős.

  • A liberálisok csak Budapesten és Pest megyében kaptak két százaléknál többet. A párt öt megyében (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) az utolsó előtti helyen végzett. A hatodik helynél sehol sem szerepelt jobban, az LMP–HP listája Budapesten és Pest megyében is megelőzte őket három-háromezer szavazattal.

  • Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében kapott a Munkáspárt több szavazatot, mint a liberálisok.

  • cikkünk a témában:

    Orbán: Európai rekord a Fidesz szereplése

    Sohasem nyert ilyen arányban párt az EP-választások történetében, értékelte a Fidesz 56 százalékát Orbán. Megemlítette azt is, hogy negyven százalékot vertek a másodikra, ez is mutatja, hogy „milyen óriási munkát végeztek” a fideszes aktivisták az országban.

  • A Fidesz elnöke gratulált a megválaszott képviselőknek. „Külön öröm, hogy a határon túli magyarok is szép és erős létszámban képviseltetik  magukat az EP-ben. A magyaroknak lesz szavuk, a szavuknak meg lesz súlyuk Brüsszelben” – kezdte győzelmi beszédét Orbán Viktor.

  • A megyei adatok alapján látszik, hogy a Jobbik főként az ország keleti és északi régiójában volt erős. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Nógrád megyében a párt több szavazatot kapott, mint az MSZP, és ezzel a második helyet szerezte meg a Fidesz mögött. A Jobbikot Hevesben és Borsodban a szavazóknak több mint egyötöde támogatta.

  • Alig több mint félmillió, 501 967 szavazatot kapott az MSZP. Ez csak hetvenötezerrel több a Jobbik 426 746 szavazatánál. Az SZDSZ-nek a 200 001 szavazó egyharmada jött össze, 62 344 szavazatuknál tizenháromezerrel többet, 75 066 szavaztot kapott az LMP–HP közös listája.

  • Bár azt terjedt el, hogy az LMP négy százalék körüli eredményt ért el, végül csak 2,6 lett belőle. Bánat nincs, hogy nem érték el az öt százalékot, amiatt meg szinte örömmámor van, hogy megelőzték az SZDSZ-t. „Folytatjuk, folytatjuk” – skandálják a hívek.

  • A választási eredmények ismertetése után Sólyom László köztársasági elnök megköszönte, hogy sokan mentek el szavazni. Szerinte a környező országok jóval kisebb részvételét látva ez a részvétel nagynak mondható. Az eredményt sokféleképpen fogják magyarázni, van min elgondolkodni, mondta az államfő, és felkérte a megválasztott képviselőket, hogy működjenek együtt az Európai Parlamentben.

  • A választás eredménye: Fidesz 56,37 (14 mandátum), MSZP 17,37 (4), Jobbik 14,77 (3), MDF 5,3 (1). A többi párt nem jutott be az európai parlamentbe. Az LMP-Humanista Párt 2,6, az SZDSZ 2,16, a Munkáspárt 0,96, az MCF 0,47 százalékot szerzett.

    A részvételi arány 36,28-os volt.

  • Vége az eufóriának az unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamokban, ez érezhető abban, hogy csökkennek a részvételi arányok az európai parlamenti választásokon,  mondta György Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Ez kifejeződött már azokban a közvélemény-kutatásokban is, amelyeket a tagság öt éve alatt megismerhettünk. A magyar részvételi eredmény nem értékelhető rossznak, ráadásul a környező országokétól lényegesen magasabb ez az arány. A szavazatok túlnyomó többségét Európa-párti, demokratikus politikai erők kapták, az Európai Parlamentben ezentúl is ezek az erők dominálnak, a szélsőségek alárendelt szerepet fognak játszani. (MTI)

  • Az SZDSZ-székház udvarán végzett szimpatizánstesztünk majdnem teljes eredménytelenségbe fulladt: a megkérdezett, szimpatizánsnak nézhető söröző fiatalokról kiderült, hogy újgenerációsok, másokról, hogy párttagok, néhány szimpatizánsjellegű csellengőről, hogy újságíró.

    Végül többedik próbálkozásra a hálóba akadt egy nem párttag szimpatizáns (lehet, hogy az egyetlen az udvaron), aki viszont velősen fogalmazott. Szerinte azért vesztett az SZDSZ, mert ma a populizmusra, a szélsőjobb demagógiára van igény az országban. Úgy gondolta, hogy az SZDSZ azért nem volt sikeres, mert nem volt elég közérthető az elmúlt időszakban, de a kudarc miatt senknek sem kell lemondani, mert a mostani vezetésnek szerinte van esélye arra, hogy sikert érjen el a következő választáson.

    IMG 9253
  • Érvénytelen volt a vasárnapi helyi népszavazás Esztergomban arról, hogy az önkormányzati holding részvényeit lakossági tulajdonba adják, a szavazáson ugyanis csak 43 százalékos részvételt regisztráltak, közölte a jegyzői osztály vezetője. A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a 24 140 szavazásra jogosult részvételi aránya meghaladja az ötven százalékot, mondta Tóth Gábor.

    A helyi népszavazáson azt kérdezték: „Egyetért-e ön azzal, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?” A Strigonium holdingot 14 önkormányzati cég alkotja. A vállalkozást az önkormányzat tőkésítette fel, jegyzett tőkéje 1,3 milliárd forint, eredménye az előzetes adatok szerint 159 millió forint. Meggyes Tamás polgármester (Fidesz) elmondta, óriási sikernek tartja az eredményt akkor is, ha közjogi értelemben érvénytelen, mivel tíz százalékkal az országos átlag fölötti volt a részvétel. (MTI)

  • Készült egy sajátos számítást is a Fidesznél. E szerint ha az országgyűlési választások egyéni kerületiben leadott szavazatokat nézik, akkor 176-ból 170-et behúzott volna a Fidesz.

  • Sok kistelepülésen az MCF Roma Összefogás Párt képviseli a harmadik erőt, hiszen több tucatnyi helyen több szavazatot kapott a roma politikai tömörülés, mint egyes parlamenti pártok, nyilatkozta Kolompár Orbán, a párt elnöke. A szavazatszámláló bizottságokba delegált aktivistáik jelentése alapján sok olyan település van, ahol a roma párt kapta a legtöbb szavazatot, ami az előzetes, nem hivatalos eredmények előtt már azt mutatja, hogy van létjogosultsága az önálló roma érdekképviseletnek. (MTI)

  • A Jobbik „eredményváró” éjszakáján a hangulat kezd eufórikussá válni. A szavazókörökből befutó delegáltak nagy, helyenként tizenöt százalékot elérő szavazatarányokról beszélnek. Amikor a Fideszből származó, a Jobbiknak három mandátumot jósló adatokat vetítették ki, a poharak összecsendültek. A párt vezetői eközben zárt helyiségben tanácskoznak, így nem lehet őket reagáltatni. Az eufórikus hangulat egyedül a Jobbik hivatalos sminkesét hagyja hidegen, ő egy vastag könyvet olvas elmélyülten.

  • Összesen 18 esetben állapított meg kampánycsendsértést szavazásra buzdító telefonhívások, illetve sms miatt a Heves megyei területi választási bizottság Egerben. A testület ugyanakkor kilenc kifogást formai okok miatt elutasított. A bizottsághoz érkezett kifogások szerint a bejelentők négy különböző pártot – Fidesz, Jobbik, MSZP, SZDSZ   – illetően kaptak szavazásra buzdító gépi telefonhívásokat, illetve sms-t. A testület a kampánycsendsértések esetében nem döntött szankciók alkalmazásáról, mert az indoklás szerint a választási szerveknek nincs lehetőségük arra, hogy kiderítsék a telefonálók személyét, ezért nem is tudják őket eltiltani a jogsértéstől. (MTI)

  • Folytatni kell a Bajnai-kormány programját - mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője vasárnap a választmány és a képviselőcsoport előző napi együttes üléséről beszámolva. A politikus az elhangzottakat idézve azt mondta: nemcsak tartalmilag kell felvenni a harcot az olcsó populizmussal, hanem politikailag is, mert az rombolja a magyar demokráciát, káros társadalmi hatásokat indított el.

    A frakcióvezető cáfolta, hogy a választmányi ülésen bárkit győzködni kellett volna a kormány támogatására. Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ az EP-választási eredmény után kihátrál-e a kormány mögül, Mesterházy Attila azt válaszolta: a programhoz mindkét frakció támogatást adott, ennek megfelelően haladnak tovább. (MTI)

  • Ünnepli a három százalék körüli eredményét az LMP, jelenteti tudósítónk. Külön megdobja a hangulatot, hogy úgy látszik, megelőzték az SZDSZ-t.

  • Az Európai Szocialisták Pártja legalább 160-170 mandátumot szerezhet meg az Európai Parlamentben, mondta Gurmai Zita, az Európai Szocialisták nőszervezetének elnöke. „Valamennyivel kisebb lesz a frakció, mert reálisan kell számolni a dolgokkal” – közölte az MSZP jelöltje, és utalt arra is, hogy a képviselők harmada teljesen új lesz.

    Jelenleg 218 fős a szocialista frakció, 2009-től azonban kisebb is lesz a parlament létszáma, 785 helyett 736 tagú lesz. Gurmai Zita azt mondta: „Bizakodó vagyok, hogy legalább 160-170-an leszünk európai szocialisták, biztos vagyok benne, hogy mi leszünk a második legjelentősebb erő az EP-ben.” (MTI)

  • A Fidesz latolgat, 2/3-ot vár, és a baloldali szavazatokkal hajt a döbbenetes győzelemre.

  • Hivatalosan nem nyilatkoznak, de vannak olyan vélemények, hogy sokszor rezgett már a léc, de mindig bejutottak. Most is ebben bíznak.

  • Összeszámolták mindet, de még nem hivatalos: 14 Fidesz, 4 MSZP, 3 Jobbik, 1 MDF - jelentette a Fidesz-központból tudósítónk.

  • Az előzetes eredmények szerint Svérországban két képviselőhelyet sikerült szereznie a Kalózpártnak. A szabad fájlmegosztásért harcoló párt a szavazatok 7,4 százalékát kapta meg.

  • Az SZDSZ-székház udvarán már minden második ember kezében sör van. A büfé szerint jól megy még a búsulósabb bor, pálinka pedig főleg a rossz idő miatt fogy. A büfések az eredmények közlése után várnak nagyobb fellendülést a fogyasztásban.

  • A jobbközép ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg a vasárnapi európai parlamenti választásokat a szlovén televízió által ismertetett becslések szerint, megelőzve a Borut Pahor vezette Szociáldemokraták (SD) pártot.

    Dániában az exit poll felmérés szerint az ellenzéki szociáldemokraták állnak az első helyen 4 várható mandátummal, a kormányzó liberálisok három képviselői helyre számíthatnak.

    Spanyolországban a jobboldal nyerte meg az exit poll szerint a választást: az 50 képviselői helyből a Néppárt várhatóan 23 vagy 24 képviselői helyre számíthat, a kormányzó szocialisták 21-re vagy 22-re. (MTI)

  • Az MSZP változatlanul támogatja Bajnai Gordon miniszterelnököt, közölte Kiss Péter alelnök. Az európai parlamenti választás egy vitája sem befolyásolta azt, hogy az ország érdekében a kormány nemzeti programját kell megvalósítani jelentette ki.

    Kiss Péter az MSZP székházban újságíróknak azt mondta, hogy az ország akkor jár jól, ha a válságkezelést végigviszik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a június 29-i utolsó parlamenti ülésnapon az összes törvény megszülethet, majd elkészül a jövő évi költségvetés tervezete. Az MSZP nem számol azzal, hogy az SZDSZ kihátrál a kormány mögül, jelentette ki Kiss Péter, de fel kell tenni azt a kérdést a következő hetekben, hogy az EP-választás utáni következmények miként tudják fenntartani a Bajnai-kormány mögötti hátteret. (MTI)

  • Az Országos Választási Irodának több rendkívüli eseményről számoltak be vasárnap a szavazókörökből. Íme néhány eset:

    A Somogy megyei Bárdudvarnokon egy embert nem engedtek szavazni, mert kiderült róla, hogy nem magyar állampolgár.

    Maglód 8. számú szavazókörében a jegyzőkönyvvezető rosszul lett.

    A Somogy megyei Szőlősgyörökön vasárnap 14 órakor áramszünet volt, a szavazókörben gyertyákkal világítottak. Kiment az áram Szakadáton, Diósberényben és Nyírjákón is.

    Felrobbant a neoncső a dombóvári 3. szavazókörben, a teremben erős füst terjengett. Senki nem sérült meg. A helyi választási iroda a következő határozatot hozta: kapcsolják le a középső világítósort.

  • A szavazatok viszonylag nagy, hetvenszázalékos feldolgozottságánál a Fidesznél úgy számolnak, hogy az MDF pár tizedszázalékkal öt százalék felett áll. Ha Bokros Lajos bejut, akkor az egy MDF-es mandátum mellett a Fidesznek 14, az MSZP-nek 4, a Jobbiknak három képviselője lesz.

     

  • A Fidesznél úgy számolnak, hogy az LMP és az SZDSZ nagyjából fej-fej mellett áll, két-három százalékon.