EP-választás: este tízig lehet izgulni

2009.04.29. 16:09 Módosítva: 2009.04.29. 16:09
A június 7-i európai parlamenti (EP) választáson csak este 10 óra után kezdi közölni az előzetes tájékoztató adatokat az Országos Választási Iroda (OVI), mert meg kell várnia, amíg minden uniós szavazókört bezárnak.

Az EP-választásnál az az uniós előírás, hogy csak akkor hozható a voksolás eredménye nyilvánosságra, ha a 27 tagállam összes szavazókörében befejeződik a szavazás. Lengyelországban és a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken magyarországi idő szerint csak este 10 órakor fejeződik be a voksolás.

Ezért, bár a szavazóköröket Magyarországon már este 7 órakor bezárják és elkezdik összeszámolni a voksokat, az OVI csak este 10 óra után kezdi közzétenni internetes oldalán az EP-választás előzetes tájékoztató adatait.

Az este 10 órakor közölt tájékoztató adatok a szavazatösszesítés akkori állapotát mutatják majd meg. Így ha kevesen mennek el szavazni, akkor már viszonylag magas feldolgozottsági adatokat hozhat nyilvánosságra az OVI. A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása és összeszámlálása után az Országos Választási Bizottság (OVB) állapítja meg, várhatóan a szavazás utáni 6. napon, június 13-án.

A szavazókörök reggel 6 órakor nyitnak, és az este 7 órás urnazárásig az OVI összesen hét alkalommal ad tájékoztatást a részvételi adatokról: 7 órakor, 9 órakor, 11 órakor, 13 órakor, 15 órakor, 17 órakor és 18:30-kor, csakúgy, mint a 2004-es EP-választás idején. Így a részvételi adatok összevethetőek lesznek az öt évvel ezelőtti uniós választás adataival.