Tömeges az érdeklődés a futottak még kategóriára

2009.04.29. 15:04 Módosítva: 2009.04.29. 15:25
Hosszú lesz a szavazólap, ha minden pártnak, vagy legalább a próbálkozók többségének sikerül összegyűjteni a szükséges mennyiségű kopogtató cédulát a következő tíz napban. Eddig 27 politikai szervezet, köztük több kisgazda, zöld, kommunista és roma párt jelentkezett be nyilvántartásba vételre, de még továbbiak is várnak a sorukra.

Az Országos Választási Iroda tájékoztatója szerint a június 7-ére tervezett EP-választás 4,1 milliárd forintjába kerül majd a magyar költségvetésnek. Rytkó Emilia szerint a 8 millió választópolgár számára tervezett szavazás méretei, és nem pazarló volta miatt emészt fel ekkora összeget.

Jelentős költségtétel például a helyi szavazási bizottságok választott tagjainak fizetése. Ők a felkészülésre, az egész napos munkára és a szavazatösszesítésben való részvételre mindössze 7 ezer forint nettó fizetést kapnak, de ez az adókkal, járulékokkal együtt 1,34 milliárdos tétellé válik a lebonyolítás költséglistáján.

Az induló pártoknak május 8-ig kell jelöltlistájukkal együtt leadni a 20 ezer támogató ajánlószelvényt. Eddig 27 párt kérte a nyilvántartásba vételét, 26 meg is kapta. Az OVB eddig a Néppárt néven induló szervezetet és a Szent Koronát Szolgálók Szövetségét utasította el, 26 párt már hivatalosan is gyűjtheti a kopogtatócédulákat.

A parlamenti pártok mellett uniós mandátumra áhítozik többek között két kisgazda, két roma párt is. A Tisztelet Társasága, amely két hete jelentette be pont az uniós választásra hivatkozva párttá alakulását, visszavonta indulási szándékát.

További politikai csoportosulások is jelentkeztek az OVB-hez, ahol a csütörtöki ülésen még napirenden lesz a nyilvántartásba-vétel. Eddig csak a Jobbik adta le a begyűjtött ajánlószelvényeit, de ha a jelentkezők nagyobb részének sikerül a szétküldött 8 millióból 20 ezret összeszedni, szokatlanul nagy méretű szavazólapot kell gyártani az EP-választásra.

Jelentős tehertétel lesz a szervezőknek, hogy a brüsszeli mandátumokért induló pártokra ismét lehet külföldön is szavazni. A legtöbben éppen az uniós központokban, Belgiumban (187) és Luxemburgban (90) vetették fel magukat a névjegyzékbe. Eddig összesen 965-en jelezték, hogy külföldi lakhelyükön kívánnak élni szavazati jogukkal, de például a bolíviai történéseket is kezelő argentin nagykövetségre még senki sem jelentkezett.

Tovább bonyolítja az európai választást, hogy sok uniós állampolgár Magyarországon fogja leadni a saját országára vonatkozó szavazatát. Az OVI tájékoztatása szerint eddig 5053-an értesítették ebbéli szándékukról az irodát. Közülük a legtöbben, 2085-en román, 1302-en pedig német állampolgárok.

Az OVi feladata ebben az esetben, hogy a szavazásuk törvényessége érdekében külön-külön felvegye a kapcsolatot valamennyi érintett tagállammal, és egyeztesse a névjegyzékeket.