Eurobarometer: Negatívak a magyarok

2010.10.15. 17:09
A magyarok 35 százaléka érezte magát az elmúlt időszakban gyakran annyira boldogtalannak, hogy semmi sem tudta feldobni.

A magyarok gyakrabban boldogtalanok, elgyötörtek és fáradtak, mint az uniós átlag - ez derül ki az Eurobarometer legfrissebb, a mentális egészséget vizsgáló felméréséből. A kutatás eredményei arra is rámutatnak, hogy az itt élők közül sokan félnek munkahelyük elvesztésétől és hiába érzik a teljesítményük csökkenését, mégsem hiányoznak a munkából, mert féltik az állásukat.

Az Eurobarometer felmérése szerint a magyarok fele érezte csak az elmúlt négy hétben, hogy "állandóan" vagy "az esetek többségében" boldog lenne, míg az uniós átlag ennél több mint tíz százalékkal magasabb. Mindemellett a magyarok 35 százaléka érezte magát az elmúlt időszakban gyakran annyira boldogtalannak, hogy semmi sem tudta feldobni - az unióban élők 24 százaléka vélekedett hasonlóan. Kimerültnek is gyakrabban érzik magukat a magyarok: a megkérdezettek 24 százaléka így élte meg az elmúlt négy hetet, szemben az uniós 17 százalékkal. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 53 százaléka érezte úgy, hogy kevesebbet teljesített érzelmi problémája miatt, az uniós átlag ennél szintén alacsonyabb több mint 15 százalékkal.

A felmérés szerint a magyarok segítségkérésben is le vannak maradva az uniós átlagtól. Legtöbben egyébként a háziorvosukhoz fordulnak problémáikkal, sokan pedig pszichiátert keresnek meg, többen mint az unióban általában. A kutatásban megemlítik azt is, hogy a magyar mintában a segítségnyújtó lehetőségek közül a szociális munkás és pszichoterapeuta említése mérhetetlen volt, ami feltehetőleg a magyar valóság sajátosságainak is köszönhető.

A munkahelyi hiányzásokat firtató kérdésre az uniós 77 százalékkal szemben a magyar válaszadók 82 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt 4 hétben nem hiányzott munkahelyéről, pedig többen és gyakrabban tapasztalnak teljesítménycsökkenést okozó problémákat. Intő jelként említi a kutatás, hogy míg az áltagos európaiak csak egynegyede nyilatkozott úgy hogy munkahelyének biztonságát veszély fenyegeti, addig a magyar válaszadók több mint egyharmada - 35 százaléka - állította ezt. A felmérés eredményeit pénteken hozták nyilvánosságra.  • Hírek
  • Személyi kölcsön