2011-ben indulhat a Népirtás és Tömeges Emberi Jogsértés Megelőzési Központ

2010.10.18. 20:55

Remélhetőleg a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség végéig megkezdi működését a budapesti székhelyű Népirtás és Tömeges Emberi Jogsértés Megelőzési Központ, mondta Martonyi János külügyminiszter a harmadik budapesti emberi jogi fórumon a Külügyminisztériumban.

A tárcavezető a kétnapos nemzetközi konferencián mondott beszédében hangsúlyozta: a központ két jelentős magyarországi intézmény, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a Károli Gáspár Református Egyetem együttműködésében jöhet létre.

A jogsértéseket megelőző központ létrehozásában sok neves tudós, szakértő segédkezik. Az intézmény céljai megjelennek a 2010-2011-ben az EU elnökségét betöltő trió - Spanyolország, Belgium és Magyarország - programjában is, mondta Martonyi.

Európai székhelyű központként az intézet bizonyára szoros kapcsolatot alakít majd ki az EU-val, de különleges partneri viszonyt kell kiépítenie például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel(EBESZ), az Afrikai Unióval, az Amerikai Államok Szervezetével(OAS) és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségével (ASEAN), továbbá a nem kormányzati szervezetekkel is együtt kell működnie.

Navanethem Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa videoüzenetében a népirtások és emberi jogsértések megelőzéséről azt mondta, ezek a jogsértések nem egyik napról a másikra történnek, ezért is különösen fontos a megelőzés, amelyet hatékonyan segíthet a budapesti központ.

A központ alapításának tervét 2008-ban, az első budapesti emberi jogi fórumon jelentette be a Külügyminisztérium, a megvalósíthatósági tanulmány 2009-re, a második fórumra készült el, ez 2-2,5 millió euróra becsülte az intézet éves fenntartási költségét. 2008-ban Göncz Kinga, akkori külügyminiszter azt mondta, hogy a budapesti intézet célja egyebek mellett a világban kialakuló konfliktusok előrejelzése lenne. Az intézet alapító okiratát a hétfői eseményen írták alá a CEU és a Károli Gáspár Református Egyetem vezetői.