Szülő nők paradicsoma lehet az EU

2010.10.20. 19:52
Az Európai Parlament megszavazta azt a javaslatot, ami alapján a szülési szabadság minimális időtartamát 14 hétről 20, száz százalékban fizetett hétre hosszabbítanák meg az egész unióban. A képviselők többsége támogatta a törvénytervezetet, ami legalább két hetes fizetett apasági szabadság bevezetését is előírná.

A Európai Parlamentben szerdán 390 igen, 192 nem, és 59 tartózkodó szavazattal elfogadták Edite Estrela, portugál szocialista képviselő által készített jelentést a szülési szabadság időtartamának meghosszabbításáról.

A majdan elfogadandó jogszabály uniószerte elfogadott minimális előírásokat állapítana meg, amelytől a kedvezőbb szabályokat alkalmazó tagállamok eltérhetnének. A képviselők támogatták, hogy a szülési szabadság minimális időtartamát 14 hétről 20, száz százalékban fizetett hétre hosszabbítsák meg az egész unióban, és hogy a tagállamok két hetes apasági szabadságot vezessenek be. Az elképzelést ellenző képviselők úgy vélték, mindez nem fér bele a várandós munkavállalók egészségvédelmének és biztonságának fokozását célzó jogszabály kereteibe.

A parlament elfogadta a szakbizottsági javaslatát, amely szerint a munkáltató a terhesség kezdetétől legalább a szülési szabadságot követő fél évig nem bocsájthatja el a kismamát. A szülő nőnek jogában állna visszatérni korábbi állásába vagy egy azzal fizetésben, szakmailag és a feladatokban egyenértékű munkába. A képviselők által elfogadott módosítás szerint a terhes nőket nem kötelezhetnék éjszakai munkavégzésre, illetve túlórára a szülés időpontját megelőző tíz hétben és a szoptatás alatt, ha ez veszélyt jelenthet az anyára vagy a gyermekre.

Az Európai Bizottság még 2008 októberében javasolta a hatályos jogszabályok felülvizsgálatát a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2000-ben kihirdetett anyaság védelméről szóló egyezménye alapján. A most megszavazott javaslat jóval túlmegy az eredeti felvetésen, írja a The Guardian. A tervezetet most visszautalják a nemzeti kormányok illetékes minisztereihez, akik az uniós parlamentnek is elfogadható kompromisszumot kell hozzanak a kérdésben.

Magyarországon jelenleg 24 heti, a fizetés legalább 70 százalékával támogatott szülési szabadság jár, az újdonsült édesapáknak öt nap szülési szabadság jár jelenleg.