Örökös mentőcsomagot tákol az EU

2010.12.16. 23:26
A csütörtök esti EU csúcson eldőlt, hogy az eurót nem hagyják megrendülni a tagállamok. Úgyhogy bármikor élesíthető hitelgarancia védi majd a csőd szélére kerülő, eurót használó országokat. Akit kisegítenek, az nagyon szoros felügyelet alá kerül.

Az EU állam- és kormányfői csütörtök este eldöntötték, hogy 2013 létrehoznak egy készenléti rendszert arra az esetre, ha az eurózóna valamelyik tagját csőd fenyegetné. Abban is megállapodtak, hogy ennek érdekében két mondattal kiegészítik a lisszaboni szerződést.

Az mentőcsomagot Európa Stabilitási Mechanizmusnak hívják majd, és lényegében a görög válság után létrehozott, ideiglenes mentőcsomag modelljére épül. Vagyis létrehoznak egy alapítványt, ami az Európai Bizottság és a tagállamok pénzügyminisztereinek jóváhagyásával több százmilliárd eurós hitelt vehet fel a bajba került országok kisegítésére. A hitelért a tagállamok garanciát vállalnak. Most is van ilyen alap, de ez csak ideiglenesen, 2013-ig működhet. A csütörtök esti döntéssel állandó lesz a készenlét.

A mentőcsomagot az euró stabilitásának érdekében lehet majd használni, vagyis eurót használó országokat lehet kisegíteni belőle. Így a hitelért vállalt garancia is csak a közös pénzt használó országokat érinti, bár a csütörtöki megállapodás szerint beszállhatnak más tagállamok is.

Azt is rögzítették, hogy nagyon szigorú feltételek mellett lehet csak élni ezzel a segítséggel. Vagyis az ilyen segítségre szoruló államok nagyon szigorú felügyelet alá kerülnek.

A részletek pontos kidolgozása a magyar elnökség idejére marad.

Eddig két eurót használó tagállam kapott komoly hitelt a többi tagállamtól: a tavasszal Görögország és néhány hete Írország.

Német nyomásra az EU alapszerződésébe is beleveszik a mechanizmus megteremtésének lehetőségét. Csütörtökön megállapodtak a tagállamok vezetői Brüsszelben abban is, hogyan szóljon az erről szóló két mondat, amelyeket 2013-ig minden parlamentnek ratifikálnia kell.