EU-s pénzek lenyúlásával vádolják a litván gazdasági minisztert

2011.01.28. 16:16
Európai uniós forrásokból származó pénzek hűtlen kezelésével gyanúsítják Dainius Kreivys litván gazdasági minisztert, adta hírül pénteken a litván média.

Litván sajtóértesülések szerint a gazdasági tárca vezetője 6 millió litast (1,74 millió eurót) használt fel magáncélra. Az összeget az édesanyja nevére bejegyzett cég számlájára utalta, és a miniszter aláírása állítólag szerepel is az átutalást igazoló bizonylaton.

Dalia Grybauskaite litván államfő pénteken magyarázatot követelt a minisztertől, valamint az ügy alakulásától függően kilátásba helyezte Kreivys és Andrius Kubilius miniszterelnök esetleges távozását is, nagy nyomás alá helyezve ezzel az egész kabinetet.

Kubilius csütörtökön védelmébe vette a gazdasági tárca vezetőjét, és azt vetette az ellenzék szemére, hogy a vádaskodásokból politikai tőkét akar magának kovácsolni a közelgő helyhatósági választások előtt.

Kreivys anélkül, hogy cáfolta volna az őt ért vádakat, a szóban forgó pénz kapcsán elmondta: ez egy "fiktív összeg", és ő maga "még soha nem látott" annyi litast, mint amennyiről a híresztelések szólnak. A kormányfő a homályos fogalmazás hallatán arra kérte a minisztert, hogy mielőbb tisztázza magát.