London és Berlin: Az EU szakítson Kadhafival!

2011.03.10. 06:31
Németország és Franciaország felszólította az Európai Unió (EU) tagországait, hogy ne működjenek együtt Moammer Kadhafi líbiai vezető - felkelés által szorongatott - rendszerével.

William Hague brit és Guido Westerwelle német külügyminiszter felhívást fogalmazottt meg Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének írt közös levelében, az EU-tagországok csütörtöki brüsszeli rendkívüli külügyminiszteri találkozója előtt.

Hague és Westerwelle levelében úgy vélte, az EU "földközi-tengeri szomszédságában" kitört válság ugyanolyan léptékű kihívás, mint amilyen a berlini fal leomlása volt.

A két külügyminiszter szerint az unió tagországainak ki kellene dolgozniuk egy nyilatkozatot, amelynek értelmében az EU és tagállamai nem működnek együtt Kadhafival, a líbiai vezetőnek pedig távoznia kell a hatalomból, hogy lehetővé váljon egy valódi demokratikus átmenet az észak-afrikai arab országban.

Az EU-tagországok csütörtöki rendkívüli külügyminiszteri találkozóján az egyetlen napirendi pont az észak-afrikai helyzet. Pénteken az uniós tagországok állam- és kormányfői szintén rendkívüli csúcstalálkozón vitatják meg a líbiai helyzetet.

Catherine Ashton szerdán kétségeinek adott hangot azon lépésekkel kapcsolatban, amelyekkel az uniós országok meg akarják akadályozni, hogy a Líbiát 41 éve vezető Kadhafi leverje a lázadást. Ashton nem volt hajlandó támogatni a líbiai ellenzék által megalakított Líbiai Nemzeti Tanács ama kérését, hogy ismerjék el a testületet Líbia egyetlen törvényes képviselőjének, jóllehet az Európai Parlament ezt kérte. A főképviselő súlyos fenntartásait hangoztatta a líbiai légtérzárlat megvalósíthatóságát illetően is.

A repüléstilalmi övezet létrehozása azt lenne hivatott meggátolni, hogy Kadhafi bevethesse a líbiai légierőt a lázadók ellen.