Egyedül maradtunk, mi és a britek

2011.12.09. 09:16
Talán Orbán hallgatása miatt, de a brit sajtó alig tesz említést arról, hogy Nagy-Britannia mellett Magyarország is megvétózta az EU alapszerződésének módosítását. A mérsékelt lapok Nagy-Britannia izolációjáról beszélnek, a jobboldali sajtó ünnepel.

„Egyedül maradtunk", írja a brit sajtó a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs után, alig említve, hogy David Cameron mellett Orbán Viktor is megvétózta az euróválság kezelésére kidolgozott német-francia javaslatot. Talán azért is, mert Orbán érveiről semmit sem tudni, a magyar miniszterelnök a legfrissebb hírek szerint csak péntek 10-kor tervez beszámolni a döntésről, amely helyszíni tudósítónk szerint még a magyar diplomatákat is annyira meglepte, hogy valamennyien elzárkóztak a nyilatkozattól.

A brit lapok közül az euroszkeptikus Daily Mail Cameron kiállását ünnepli, a konzervatív Daily Telegraph és a balos Guardian Nagy-Britannia - a Guardian értékelése szerint „veszélyes" - izolációjáról ír.

Cameron viszont már péntek hajnalban sajtótájékoztatón ismertette indokait. A Daily Mail beszámolója szerint a legjobbakat kívánta az eurózónának, de az általa kért biztosítékok nélkül elfogadhatatlannak tartja a megállapodást.

„Határozottan harcolnom kellett Britannia érdekeiért, ami nehéz egy teremben, ahol mindenki azzal nyomaszt, hogy írjam alá, mert ez mindannyiunk érdeke" – mondta Cameron. A szerződés, amely nagyobb gazdasági hatalmat ad Brüsszelnek, „nem olyan szerződés lesz, amit Nagy-Britannia aláír", mondta.

Cameron garanciákat kért arra, hogy az eurózónán kívüli Nagy-Britannia saját gazdaságpolitikát folytathasson, és beleszólása legyen a londoni székhelű pénzügyi szektor szabályozásába. A garanciák nélkül megtagadta az aláírást, ami után Franciaország és Németország külön szerződés aláírását indítványozhatja, megvalósítva ezzel a kétszintű Európát.

Cameron ugyanakkor tagadta, hogy a vétó törést okozott volna. „Komoly nézeteltérés volt, de jóhiszemű. Megértettük egymást. A kapcsolatot fenntartjuk, működőképes" – mondta.

Keményebb volt Nicolas Sarkozy francia elnök, aki szerint Cameron „elfogadhatatlan" követelésekkel ált elő. José Manuel Baroso, az Európai Bizottság vezetője Sarkozyhez és Merkel német kancellárhoz hasonlóan azt támogatja, hogy legalább azok kössék meg a szerződést, akik részt vennének az új gazdaságpolitikában. Ugyanakkor elismerte, hogy a brit vétó miatt az alapszerződés módosítására nincs esély.