Merkel: Magyarországnak természetesen igazodnia kell

MTI/Index
2012.01.16. 17:11
Először nyilvánult meg az Európai Bizottság Magyarország elleni lépéseiről az EU legbefolyásosabb vezetője: Angela Merkel német kancellár nem szépelgett, és az európai normák betartására hívta föl a magyar vezetés figyelmét.

A Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott hétvégi, hosszú interjújában Merkel rólunk is beszélt.

"Az Európai Bizottság a jövő héten dönt arról, hogy az alapszerződés megsértése miatt eljárást indít-e Magyarország ellen. Ez elvezethet ahhoz, hogy megvonják a magyar kormány szavazati jogát. Ez lenne a megfelelő lépés?" - szólt a riporter kérdése.

000 DV1098942
Fotó: Angelika Warmuth

Merkel erre azt mondta, hogy Magyarországnak igazodnia kell az Európai Unió alapelveihez.

"Ezt a vizsgálatot a lehető legnagyobb pontossággal kell elvégezni" - mondta Merkel, hozzátéve, hogy nem érdemes találgatni, milyen következményekkel járhat az EB vizsgálata, hanem be kell várni az eredményeket.

Ugyanakkor az ténykérdés, hogy "Magyarországnak természetesen igazodnia kell a minket (európaiakat) egyesítő elvekhez, éppen úgy, mint az összes tagállamnak".

A kancellár  helyesnek tartja, hogy az Európai Bizottság (EB) vizsgálata kitér az új alkotmányra, valamint a jegybanki függetlenség kérdésére.

A kereszténydemokrata politikus szerint az európaiakat egyesítő elvek közé tartozik a sajtószabadság és a jegybanki függetlenség, valamint "a mindenkori alkotmánybíróság független döntési lehetősége" is.