16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Keményen nekiment az Orbán Viktor-féléknek Martin Schulz

2016.04.22. 14:34

Magyarország és Lengyelország jobboldali, nacionalista kormányai távolról sem érdekeltek az európai integráció továbblendítésében, kizárólag a rövid távú taktikákra összpontosítanak, jóllehet tisztában vannak azzal, milyen előnyökkel járna egy erősebb Európai Unió - jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata, német elnöke a Politico interjújában.

A politikus figyelmeztetett, hogy "az újranacionalizálódás olyasfajta veszélyes fantazmagória, amely felelős a kontinens jelenlegi nehéz helyzetéért".

Az Orbán Viktor-féléket nem lehet letudni

"Rendkívül aggasztó ez a cinizmus" - mondta Schulz, aki aggodalmát fejezte ki azok miatt is, akik "letudják annyival az Orbán Viktor-féléket, hogy csupán néhány bolond, akik megkérdőjelezik Európát".

Az Európai Parlament elnöke szerint számos probléma megoldását ellehetetleníti, hogy a tagállami kormányok nem engedik érvényesülni az uniós intézményeket. "Amikor a közösségi intézmények képesek cselekedni, akkor megoldásokkal állnak elő, ezt azonban gyakran megakadályozzák a nemzetállami kormányok, akik nem akarnak megoldást. De ezért a tagállami fővárosokat kell hibáztatni, nem Brüsszelt" - fogalmazott.

Politikai pályám során ritkán tapasztaltam cinikusabb viselkedést. Húsz ország elutasítja a részvételt a menekültek elosztásában, majd közvetlenül utána az EU-t bírálja egy válságért, amely nem is jött volna létre, ha ezek az emberek kivennék a részüket (a probléma megoldásából).

Az uniós parlament elnöke, aki szerint Európának jelenleg nincs sok oka az elégedettségre, a legfőbb problémának a terrorfenyegetettséget és a menekültválságot, valamint Nagy-Britannia esetleges uniós kilépését és a kontinensen belül egyre szélesedő törésvonalakat tartja.

"Határozottan nincs itt az ideje annak, hogy feladjuk, de viharos és nyugtalanító időket élünk" - mondta Schulz a hírportálnak.  • Hírek
  • Hírek