Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kovács adóügyi biztos lehet

2004.11.03. 18:15
Hírügynökségi jelentések jelentések szerint versenyügyi biztos lehet Kovács László eddigi energetikai biztos-jelölt. Az Index azonban úgy tudja, Kovács esélyesebb az adóügyi biztosi posztra, ami viszont jóval súlytalanabb az energetikai és a versenyügyi tárcánál is.
A versenyügyek felelőse lehet Kovács László, az Európai Bizottság korábbi energetikaibiztos-jelöltje - közölték névtelenül nyilatkozó brüsszeli források szerdán a dpa-val. Szerintük José Manuel Durao Barroso leendő bizottsági elnök nem tervez további személycseréket az általa összeállítandó, s az Európai Parlament által jóváhagyandó testületben.

Ezzel szemben a Reuters - ugyancsak névtelenül nyilatkozó forrásai - úgy tudják, hogy Barroso az adóügyek felelősévé kívánja megtenni Kovács Lászlót a lett Ingrida Udre helyett, akinek a jelölését Riga kedden visszavonta, s az energiaügyek felelőse Andris Piebalgs új lett biztosjelölt lenne.

Az Index brüsszeli forrásai szerint a két poszt közül a súlytalanabb adóügyi biztosi poszt várományosa Kovács László. A versenyügy ugyanis az egyik legfontosabb EU-biztosi poszt, amely tisztségre jellemzően szakértőket szoktak választani. Kovács leendő posztja jóval kevésbé fontos tisztség, mint az energiaügyi terület, mivel sem érdemi feladat, sem pedig túl sok pénz nem jut a területnek, vélekedtek brüsszeli forrásaink.

José Manuel Barroso várhatóan a csütörtökön kezdődő uniós csúcson terjeszti az állam- és kormányfők elé új javaslatát az Európai Bizottság összetételére. Sajtóhírek szerint Rocco Buttiglione olasz biztosjelölt visszaléptetése némileg megkönnyítette Barroso helyzetét, ugyanakkor az alkotmányos szerződés pénteki aláírási ceremóniáját követő tárgyalások során világossá vált: az Európai Néppárt Buttiglione-ért cserében legalább egy szocialista "áldozatot" követel, és ez leginkább Kovács László lehet.