Sára, Márió
2 °C
6 °C

Magyarország aláírta az EU-alkotmányt

2004.10.29. 12:43
Szigorú biztonsági intézkedések előzték meg a Capitolium hegyén tartott ünnepélyes ceremóniát, melyen a tagállamok aláírták az EU-alkotmányt. A huszonöt EU-ország prominensein kívül megjelentek a tagjelölt országok képviselői is.
Aláírta az Európai Unió alkotmányos szerződését Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Rómában pénteken, nem sokkal dél után. Az olaszországi ceremónián mind a huszonöt EU-tagállam vezetője aláírta a szerződést. Magyar részről Gyurcsány mellett még Kovács László külügyminiszter szignálta a dokumentumot.

Az alkotmány összefoglalja és továbbfejleszti a korábbi uniós alapszerződéseket, és az uniós együttműködést több vonatkozásban magasabb szintre emeli. A szerződés az után lép életbe, hogy valamennyi EU-tagországban ratifikálják. Az EU-államok hosszú viták után végül júniusban fogadták el az alkotmány szövegét, írja az Euronews.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A pénteken 11 órakor kezdődő ceremónián először elhangzott az unió himnusza, majd Walter Veltroni, Róma főpolgármestere köszöntötte az EU állam- és kormányfőit, valamint a külügyminisztereket. Az aláírást ugyanabban a capitoliumi díszteremben tartják, ahol 1957. március 25-én a mai EU elődszervezetei - az Európai Gazdasági Közösség és az Európai Atomenergia Közösség - megszületettek.

Az eseményen részt vesznek a tagjelölt országok, Bulgária, Románia, Trökország és Horvátország képviselői is. Több EU-tagállamban még szavazást tartanak az alkotmány ratifikálásáról.

Rendkívüli biztonsági intézkedések

A Rómában rendezett ünnepélyes alkalmat igen szigorú biztonsági intézkedések előzték meg, jelentette az Euronews. A Capitolium minden négyzetcentiméterét robbanószer-kereső kutyákkal szagoltatták végig.