Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Bekerült a kisebbségi jogok védelme az uniós alkotmányba

2003.11.26. 16:11
A kisebbségek jogianak védelmét is beemelte az olasz elnökség az uniós alkotmánytervezettel kapcsolatos kompromisszumcsomagba, amelynek alapján a hét végén Nápolyban folytatódnak a tárgyalások.
Az alkotmányozó folyamat felpörgetését várják az uniós és a csatlakozó tagállamok a tegnap elkészült olasz elnökségi javaslattól, amely az eddigi vitás kérdéseket összegezve képezi majd a további tárgyalások alapját - írja az EUObserver.com.

Magyar szempontból az legfontosabb fejlemény, hogy a kisebbségek védelméről szóló részt is beemelték az alkotmánytervezet szövegébe, amelyet még Szájer József fideszes képviselő javasolt az Alkotmányozó Konventben, és a magyar diplomácia folyamatosan próbált támogatás szerezni elfogadásának.

Külügyi és belügyi módosítások

Az EUObserver.com beszámolója szerint a kompromisszumcsomagban javasolt legfontosabb változtatások a közös kül- és biztonságpolitika és a bel- és igazságügyi együttműködés területét érintik. A külpolitikai területén minősített többségi szavazásra lenne szükség a jövendőbeli uniós külügyminiszter javaslatainak elfogadásához, a tagállamokat külső támadás esetén kölcsönös segítségnyújtásra kötelező passzust pedig kiegészítették a NATO-felé való elkötelezettségről szóló résszel.

Főleg Nagy-Britannia, Írország és az északi tagországok nyomására korlátozza a javaslat az európai főügyész jogkörét, és szabályozza az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés terén megvalósuló együttműködés jogi kereteit.

Bátortalan kompromisszum

A tagállamok által eddig leghevesebben vitatott kérdésekről, az Európai Tanács szavazati rendszerének módosításáról és az Európai Bizottság összetételéről azonban nem foglal egyértelműen állást a javaslat. Az EUObserver.com szerint hallgatólagosan megállapodtak arról a tagállamok, hogy a hét végi külügyminiszteri találkozón nem foglalkoznak ezzel a témával, így ez a kormányközi konferencia december elején megrendezendő fordulójára marad.

A most elkészült tervezet nem szól Európa keresztény értékeiről sem, amelyeknek az alkotmányban való rögzítésével kapcsolatban az amellett kiálló Írország, Lengyelország és Spanyolország folytatott heves vitát a vallásos utalást elszántan ellenző Belgiummal és Franciaországgal. Az EUObserver.com szerint erre az olasz elnökség "egy későbbi szakaszban" kíván javaslatot tenni, de emellett hangsúlyoznák a szövegben a közösségi intézményrendszer világi jellegét is.