Piroska
-2 °C
5 °C

Elhalasztja az antiszemitizmusról szóló konferenciát az EU

2004.01.06. 11:45
Tovább éleződik az EU vezetői valamint az európai intézményeket antiszemitizmussal vádoló zsidó szervezetek viszonya, miután két zsidó szervezet vezetője az EU intézményeit antiszemitizmussal vádoló cikket jelentett meg. Ennek eredményeképpen Romano Prodi felfüggesztette az általa kitalált antiszemtizmusról szóló konferencia előkészületeit.
Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy átmenetileg félreteszi azt a tervét, hogy februárban zsidó vezetők részvételével konferenciát szervezzen az antiszemitizmusról. A döntést Romano Prodi, a bizottság elnöke hétfő este hozta, miután két tekintélyes zsidó vezető a Financial Timesban nyíltan antiszemitizmussal vádolta az EU végrehajtó intézményét.

A konferencia ötlete pedig magától Proditól származik, miután tavaly novemberben éles vita támadt a bizottság és zsidó szervezetek között egy Eurobarométer-felmérés eredményei miatt. Ezekből többek között az derült ki, hogy az európaiak legnagyobb hányada Izraelt teszi az első helyre a világ békéjét fenyegető országok sorában.

Edgar M. Bronfman, a Zsidó Világkongresszus és Cobi Benatoff, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke azokat az eljárásokat kifogásolta, amelyeket a bizottság e felmérés, valamint egy - ugyancsak az antiszemitizmussal kapcsolatos - közelmúltbeli tanulmány nyilvánosságra hozatalakor alkalmazott.

"Az antiszemitizmus kétféle módon juthat kifejezésre: cselekvés vagy a cselekvés elmulasztása útján. Figyelemre méltó, hogy az Európai Bizottság mindkettőben bűnös" - írták a brit lap kontinentális kiadásának véleményoldalán hétfőn közölt cikkükben. Prodi még ugyanaznap levélben válaszolt a két zsidó vezetőnek, s közölte velük, hogy megdöbbentette állásfoglalásuk. Ilyen körülmények között kénytelen felfüggeszteni a tervezett konferencia előkészületeit - fűzte hozzá.