Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Hiába rohannák le Európát a munkanélküliek

2004.06.11. 17:18
Nem biztosítottak kellő védelmet maguknak az Európai Unió régi tagállamai, a munkavállalás korlátozása ellenére kelet-európai munkanélküliek áraszthatják el Németországot - riogatott a német Gazdaságkutató Intézet igazgatója. Hans-Werner Sinn szerint ha valaki nem munkavállalóként érkezik, azonnal igényt tarthat a borsos munkanélküli segélyre. A német Munkaügyi Hivatal azonban szerteoszlatta a szemfüles új EU-polgárok reményeit.
Kelet-európai munkanélküliek áraszthatják el Németországot és az Európai Unió régi tagállamait - riogatott az RP Online című német hírszájtnak adott nyilatkozatában Hans-Werner Sinn, a német Gazdaságkutató Intézet (ifo) igazgatója. A gazdasági szakember szerint ugyan az unió régi tagállamai a csatlakozási szerződés adta lehetőségekkel élve évekre korlátozták az újonnan csatlakozó államok munkavállalóinak beáramlását, megfeledkeztek a munkanélküliek távoltartásáról.

Csődveszély, hárítás

Sinn szerint míg munkavállalóként két évig nem érkezhetnek kelet-európaiak Németországba, egyszerű magánszemélyként letelepedhetnek és akár azonnal igényelhetik a munkanélkülieket megillető szociális juttatásokat. A "groteszk szabályozás" akár "csődbe is viheti" a nyugat-európai jóléti államok ellátórendszereit.

Bizonyos esetekben valóban megtörténhet, hogy munkanélküliként regisztráltathassa magát Nyugat-Európában egy új tagállamból érkező polgár, ennek azonban előfeltétele a munkavállalás - mondta el az Index megkeresésére Czeglédi László, az Európai Tájékoztatási Központ főmunkatársa. Mint mondta, a szociális ellátórendszerek szabályozása tagországonként változó.

A szociális ellátásokhoz való hozzáférést azonban még azok az országok is korlátozták, melyek amúgy szabad munkavállalást engedélyeztek az újonnan belépőknek.

Oktalan riogatás

Sinn félelmeit a leghatározottabb formában cáfolta a német Munkaügyi Hivatal. "Semmilyen szociális juttatáshoz nem férhetnek hozzá" az új tagországokból érkező munkanélküliek - mondta el az Indexnek a hivatal illetékese. A munkanélküli segély feltétele, hogy az igénylő előzőleg munkát vállaljon, erre azonban a két éves korlátozás nem ad lehetőséget - mondta el.

Jöhetnek a nyugati munkanélküliek

Czeglédi szerint valószínűbb, hogy a nyugati munkanélküliek vándorolnak át az új tagállamokba. Tudomása szerint már most is élnek Magyarországon francia munkanélküliek, akik ideutaltatják négyszázezer forintnyi munkanélküli segélyüket, amiből bőven megélnek. Ez azonban Czeglédi szerint nem egy megakadályozandó folyamat, hiszen a nyugati munkanélküliek így legalább itt költik el pénzüket.

Ez a lehetőség - a munkanélküli segély külföldre utaltatása - Magyarországon is adott. Igaz, a magyar segélyből Nyugat-Európában egyáltalán nem lehet megélni, és keletebbre sem feltétlenül.

A csatlakozás óta eltelt öt hét tapasztalatai alapján Czeglédi szerint amúgy sem jellemző a tömeges kivándorlás. Mint mondta, még mindig sokan érdeklődnek a külföldi munkavállalási lehetőségek iránt, az utazást azonban már csak kevesen vállalják.