Auguszta
-4 °C
2 °C

Atomhulladék-per Anglia és az unió között

2003.10.20. 09:25
Az Európai Unió kénytelen bíróság elé citálni Nagy-Britanniát, mert szabálytalanul kezelik a nukleáris hulladékot egy katonai bázison - jelentette be az Európai Bizottság.
Loyola de Palacio közlekedési biztos szóvívője úgy tájékoztatta az eubusiness.com internetes híroldalt, hogy az ügy a dél-angliai Devonport hadikikötő miatt robbant ki. Ez a bázis végzi a brit haditengerészet atomtengeralattjáróinak karbantartását és átépítését.

A Bizottság szerint Nagy-Britannia szabálytalanul kezeli a bázison a járművek kiégett fűtőelemeiből származó nukleáris hulladékot és nem tartja be az Euratom-szerződésnek a nukleáris hulladék kezelésére vonatkozó rendelkezéseit. A britek a testület kérése ellenére sem hajlandóak tájékoztatást nyújtani az atomhulladék kezelésével kapcsolatban. "A brit hatóságok szerint katonai eredetű atomhulladék kezelésének részletei katonai titoknak minősülnek, és nem vonakozik rájuk az Euratom Szerződés." - mondta a szóvívő. A Bizottság érvelése szerint viszont akár polgári, akár katonai eredetű a hulladék, a szerződés hatálya alá tartozik, és nem minősíthető titoknak. Ennek értelmében az Egyesült Királyságnak minden információt előre át kellett volna adnia, ami ezzel a katonai létesítménnyel kapcsolatos.

Mivel az uniós hatóságok nem tudtak megegyezni a britekkel, jogi úton próbálnak megoldást találni: az Európai Bíróságnak kell döntenie az ügyben.