Mátyás
-6 °C
1 °C

Becsődölő cégek: Ausztria az európai élvonalban

2004.01.21. 17:04
A fizetésképtelenné vált osztrák vállalatok csődjét kétharmad részben a cégeknél elkövetett hibák okozzák, nem pedig olyan külső tényezők, mint például a magas adók vagy a gazdasági növekedés lefékeződése.
Az osztrák tömegtájékoztatásban szerdán ismertetett vizsgálati eredmények szerint a fizetésképtelenné vált cégek és a vállalatok összlétszámának egymáshoz viszonyított aránya Ausztriában 1,73-os értéket mutat, míg az EU átlaga csak 0,83. Ausztriánál csak Svédország ért el rosszabb eredményt ezen a listán 2,05-os értékkel. Ausztria mögött Dánia következik 1,55-os, majd Franciaország 1,54-os értékkel - közöl friss adatokat új tanulmányában az A.T.Kearney nemzetközi tanácsadó cég.

1,6 milliárd eurót buknak évente

A legjobb eredményt Olaszország mutathatja fel 0,36-os értékkel, ám eredményének értékelésekor figyelembe kell venni, hogy viszonylag alacsony ez a mutató azokban az országokban, ahol erős a szürkegazdaság és sok a mezőgazdasági üzem, valamint az egyes országokban eltérőek a fizetésképtelenné nyilvánítás feltételei. Olaszországhoz viszonyítva valamivel gyengébb eredményt ért el Nagy-Britannia, amelynél a mutató 0,41-os, majd Írország 0,54-os, Németország 0,92-os, Belgium 1,13-os, Hollandia 1,31-os, Finnország pedig 1,38-os értékkel következik a listán.

A szakértők szerint Ausztria évi 1,6 milliárd euró gazdasági kárt kerülhetne el, ha az EU átlagára tudná leszorítani a fizetésképtelenné váló cégek arányát, ami évente 10-12 ezer munkahely megőrzését jelentené.

Hibát hibára halmoznak

Az elemzés szerint a fizetésképtelenné vált osztrák vállalatok csődjét kétharmad részben a cégeknél elkövetett hibák okozzák, nem pedig olyan külső tényezők, mint például a magas adók vagy a gazdasági növekedés lefékeződése. Tavaly egyébként 5600 vállalati csődöt jelentettek be Ausztriában. A nagyobb vállalatok csődje - a 7 millió eurónál nagyobb összegű fizetésképtelenség bejelentése - okozta egyébként a vizsgált időszakban az összes gazdasági kár 43 százalékét, jóllehet az ilyen nagyságrendű csődöt jelentő cégek aránya csak 1 százalékos a fizetésképtelenné vált cégek esetében.

A tanulmány szerzői szerint az ausztriai csődök számát mindenekelőtt a bankok hitelezési rendszerében a kockázatszámítási módszerek és a korai figyelmeztető rendszerek korszerűsítésével, a vállalati szakemberképzés javításával, nemzetközi tanácsadói cégek szakembereinek a nagyobb arányú bevonásával lehetne mérsékelni.