Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nyelvek kavalkádja a kibővített Európai Unióban

2003.09.25. 10:32
Az EU jövő évi bővítése nem kis gondot jelent az uniós hivatalok számára. A tagországok száma 15-ről 25-re nő, az EU lakossága 450 millióra duzzad, a hivatalos nyelvek száma pedig 21-re változik. A már meglévő hello, bonjour, huomenta, yasu vagy buon giorno mellé olyan kifejezések társulnak, mint a zdravo, a dobrý den és Czesc, vagy a magyar jó napot kívánok.
A szláv vagy balti nyelvekhez nem értők számára ezeket a szavakat elég nehéz megkülönböztetni. Azok a tisztviselők, akik elsőként veszik majd kézbe a tagországok dokumentumait, most gyorstalpaló nyelvtanfolyamokon próbálják legalább a különbséget felfedezni a lengyel, a cseh, a szlovák és a szlovén nyelv között. (A cél az, hogy ha érteni nem is értik, legalább azt tudják megállapítani, hogy egy dokumentum milyen nyelven íródott.)

A francia visszaszorul

Az EU-tisztviselők száma alapfokú nyelvtanfolyamokat indítottak a kilenc új nyelv alapfokú elsajátítására. A nyelvtudás azonban nem minden, hiszen kultúránként eltérő szokásokat kell majd figyelembe venni a napi munka során. Csak arra a célra 300 embert vesz fel az EU adminisztrációja, hogy a döntéselőkészítéshez legyenek olyanok, akik tudják és értik, hogy miként "működnek" az új tagországok.

A francia nyelvet beszélők nagy bosszúságára - akik dominanciájuk elvesztését voltak kénytelenek elszenvedni 1995-ben, az angolt jól beszélő osztrákok, svédek és finnek csatlakozásával - a mostani bővítési hullámhoz tartozó államokban is angolul beszélnek a legtöbben. Az Eurobarométer tavalyi felmérése szerint ezekben az országokban az angol nyelv ismerete a legáltalánosabb, majd az orosz és a német következik.

Lobbicsoportok nyelveredet szerint?

Noha a francia - a német és az angol mellett - az Európai Bizottság hivatalos nyelve, a szokásjog szerint a különböző megbeszéléseket azon a nyelven bonyolítják le, amelyet az ülést levezető legjobban beszél.

A germán (német, angol, dán, holland és svéd), a latin (francia, olasz, spanyol és portugál) és a görög nyelv mellett a csatlakozás következtében megjelenik a szláv (lengyel, szlovák, szlovén, cseh) és a balti (lett, litván) nyelvek családja is. A finnek végre uráli nyelvtársra lelnek a magyar és az észt nyelvben. A máltai - amelynek hivatalos elismeréséért foggal és körömmel harcoltak - marad az egyedüli nyelv, amely egyik nagy "történelmi áramlathoz" sem kötődik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?