Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Nem lesz banánhiány a csatlakozás után

2004.04.19. 16:23
Nem tart banánhiánytól a földművelésügyi minisztérium. Az EU ugyan még nem módosította a banánkvótát, "várhatóan" mégsem lesznek "ellátási gondok".
Az uniós csatlakozást követően is lesz elegendő banán a magyar piacon - jelentette be Demeter Katalin, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium piacszabályozási és szervezési főosztályának főtanácsosa. Az Európai Unió kvótával szabályozza az Európába irányuló banánbehozatalt, büntetővámokkal védve az egykori külgyarmatokról származó termést.

A kvótát eddig a tizenöt tagállamra állapították meg, ideiglenesen azonban háromszázezer tonnával megemelték. Magyarország évente mintegy 70 ezer tonna banánt fogyaszt. Néhány ezer tonnás eltéréssel ez a mennyiség állandó. A tizenötök banánimportja 2002-ben meghaladta a 3.2 millió tonnát.

A banánpiac szabályozása még nem alakult ki, csak május 1. után lesz világos, hogy milyen elvek szerint szabályozzák ezt a területet. A tárgyalások ugyanis még folynak, a bizottság legutóbbi ülésére a múlt pénteken került sor, de a tagországok kvótáit még nem állapították meg. Ennek ellenére Demeter szerint "várhatóan nem lesznek ellátási gondok".